You are here: Home » Magyar Európa Park Szövetség Egyesület

Magyar Európa Park Szövetség Egyesület

Európa eljött hozzánk! 2009. szeptember 19-én 27 település polgármestere írta alá azt az együttműködési megállapodást, mely életre hívta, és útjára indította az Európa Park projektet. Az Európai Unio tagállamainak száma 27, így a Sásdi-, Komlói-, Dombóvári- és Kaposvári Kistréségből 27 település kapcsolódott be a projektbe, melynek alapkoncepciója, hogy az együttműködő települések, mint egy-egy Európai Uniós tagállam “megjelenítői” a közösen kitalált elvek szerint jelenítenek meg egy-egy európai országot. Alsómocsolád a projektben Lengyelország hagyományait, természeti kincseit és kulturális örökségét igyekszik minél jobban megismerni és elsajátítani; a sikeres tanulási folyamat legékesebb bizonyítéka a II. Európa Nap, ahol lengyel néptánccal, népdallal és hagyományos lengyel ételekkel kedveskedtek az alsómocsoládiak a Döbröközre érkező vendégeknek.
2010. március 17-én, 12 magánszemély úgy döntött, megalapítja a Magyar Európa Park Szövetség Egyesületet, több cél által vezérelve. Bejegyzett szervezetként könnyebben juthatnak forrásokhoz, e mellett a korábban lefektetett elvek – miszerint fejlődnek a települések turisztikai feltételei, élhetőbbé válnak a kistelepülések, illetve még szorosabbá válik a kapcsolat a különböző falvak, városok közt – is könnyebben valósíthatók meg. Április 13-án az egyesület tagjai elfogadták a szervezet Alapszabályát, illetve célul tűzték ki, hogy mind a 27 együttműködő önkormányzatot megszólítják és beléptetik a szervezetbe.
Programok
“Európa elrablása” szoboravató:
2009. szeptember 19-én, Alsómocsoládon ünnepélyes keretek közt 27 polgármester írta alá azt az együttműködési megállapodást, mellyel hivatalosan is csatlakoztak az Európa Park projekthez. Ez a 27 település egy-egy Európai Uniós országot testesít meg, képviselve annak kulturális jellegzetességeit. Az első Európa-napon lelepleztük az erre az alkalomra készített “Európa elrablása” szobrot, egyben felavattuk az Európa-teret, ahol egy-egy kő szimbolizálja a projektben résztvevő településeket és az általuk megjelenített Európai Uniós országokat.Európa-nap:
2009-ben Alsómocsolád, 2010-ben Döbrököz rendezte meg az Európa Park projektben résztvevő települések közreműködésével az Európa-napot, ahol az egyes települések külön standon mutatják be saját magukat és az általuk képviselt országok ételkülönlegességeit, természeti értékeit, kulturális jellegzetességeit (nemzeti tánc, ének, vers).

Kolbászfesztivál:

2011-ben, első ízben került megrendezésre Mecsekpölöskén a kolbászfesztivál, ahol a nevezett települések saját, illetve az általuk képviselt uniós országok kolbászkülönlegességeit is bemutatták.
VezetőségElnök:  Dicső László
Társelnökök:  Bornai János
Pintér Szilárd
Szili Lajosné
Vargáné Szabó Gabriella
Elérhetőség
Cím:
7345 Alsómocsolád, Rákóczi u. 21.Tel:
+36-72/451-702

354 total views, 2 views today

Leave a Reply

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien