You are here: Home » A projekt bemutatása

A projekt bemutatása

Kedvezményezett szervezet:
Név: Alapítvány Alsómocsoládért
Székhely: 7345 Alsómocsolád, Rákóczi u. 21.
Telefon: +36 72 451 749
Telefax: +36 72 451 749
E-mail: telehaz.alsomocsolad@t-online.hu
Kapcsolattartó neve: Balogh Anikó kuratóriumi elnök

A projekt címe és azonosító száma:
Összefogásban az Észak-Hegyhátért
EFOP-1.3.5-16-2016-00290

Támogatás összege és mértéke:
24 955 627 Ft
100 %

A projekt tartalmának bemutatása:

I. Családi életre nevelés projektfüzér:
a. Életvezetési kompetencia fejlesztés
b. Térségi beszélgető körök alakítása
c. A házasság hete beszélgető körök
d. Családi napok az Észak Hegyháton

II. Észak- hegyháti érték és identitás projektfüzér:
a. Értékvadász tréning
b. Érték klubok alakítása
c. Települési értéknapok
d. Tematikus értéknapok
e. Jótékonysági Észak- Hegyháti Adventi Vásár szervezés

III. Cselekvő állampolgáriság projektfüzér:
a. Jövőtervező műhelysorozat
b. Térségi ifjúságpolitikai koncepció és cselekvési terv műhelysorozat
c. Térségi önkéntes stratégia műhelysorozat

Szerveztünk térségi civil forrásközpontként nyújt pályázati, jogi, gazdasági, működési tanácsadást a Hegyháton működő civil szervezeteknek, rendszeresen szervezünk a munkájukat segítő témákban képzéseket. A 2014-ben a célterületen megalakult Észak- Hegyháti Uniónak aktív tagjai vagyunk, az együttműködésünk a térség önkormányzataival, vállalkozóival, civil szervezeteivel folyamatos, az együttműködés nem csupán a közös érdekek mentén szerveződik, hanem a minden szereplő által elfogadott és közvetített értékek mentén is. Az első térségi társadalmi tervezési folyamat szervezője, menedzsere civil oldalról Alapítványunk volt. A programunk a tervezés során közösen megfogalmazott kitörési pontokra épül, mely a formális közösségeken túl az önkormányzatok, és az itt élők szükségleteit is szem előtt tartja, valamint illeszkedik az 5 célterületen működő önkormányzat Helyi Esélyegyenlőségi Programjához.

A projekt humán erőforrását sokrétűen képzett, gazdag tapasztalattal rendelkező szakemberek adják, önéletrajzukat, referenciáikat csatoltuk. A szervezet az Alsómocsoládi IKSZT-ben működik, ahol a megvalósításhoz szükséges infrastrukturális feltétetek jelentős része adott, a hiányzó eszközöket program keretében megvásároljuk, illetve bérelni szeretnénk a külső helyszínek közösségi tereivel együtt.

Alapítványunk az elmaradott régióban található Észak-Hegyháton, Alsómocsolád, Mágocs, Bikal, Mekényes és Nagyhajmás településeken komplex, helyi közösségfejlesztő, civil társadalmat erősítő projektet valósít meg. Jelenleg ezen településeken nagyon eltérő a közösségi aktivitás, és a lakosság közösségi szerepvállalása, így ennek fejlesztését a már meglévő tapasztalatokat átadva, a helyi értékek feltérképezése mentén, mikroközösségi (családi) szintről indulva képzeljük el, önkéntesek bevonásával, és a helyi közösség aktivizálásával.

Projektünk 3 alappillére a családi életre nevelés, a társadalmi részvétel erősítése, és az érték és identitás megőrzése.
A Családi életre nevelés projektfüzér a boldog családi életet alapozza meg, a szomszédsági kapcsolatok megerősödését, a generációs hidak kialakulását szolgálja. Az életvezetési kompetenciafejlesztő tréningeken a családok működését segítő, a családi és egyéni jövőkép kialakítását célzó ismeretek átadását tervezzük (pl.: szociokulturális környezet megismerése, értékrendek, stb…). A Beszélgető körök a helyi informális ifjúsági szervezettel együtt dolgozva, önkéntes mentorok segítségével működő lakossági mikro-fórumok, ahol gyakran tabuként kezelt témákat dolgozunk fel közösségben, pl.: nemi szerepek, családtervezés, generációk együttélése. Ehhez a programfüzérhez kapcsolódva évente 1 alkalommal Családi Napot tartunk, mely a családi és szomszédsági kohézió erősödését szolgálja.

A “Cselekvő állampolgáriság” projektfüzért egy 5 településes közösségi jövőtervezéssel, térségi önkéntes stratégia készítéssel kezdjük, mely alapot szolgáltat kisközösségi önkéntes akciók megtervezésére, kivitelezésére, majd közösen elkészítjük a térségi ifjúságpolitikai koncepciót.

Az” Észak- hegyháti érték és identitás”- projektfüzérünk a települési ÉRTÉKTÁR kialakításán túl a helyi identitástudat megőrzésére koncentrál. A résztvevő 5 településen “Értékvadász” tréninget tervezünk, mely segít összegyűjteni mindazon értékeket, amit a helyi közösség annak gondol, tekintettel a hungarikumok és nemzeti értéktár sajátosságaira, de azon túlmutatva, összegezve a helyi közösségi értékeket is. A tréningek folyományaként olyan helyi érték klubokat szeretnénk kialakítani, melyek feladata az értékek további gyűjtése és megőrzése, valamint a program keretében kiadványok készítése. Erre építve településenként évente egy, úgynevezett értéknapot szervezünk, ahol lehetőség nyílik az összegyűjtött értékek bemutatására, megismerésére. Az Észak- hegyháti érték és identitás- tematikus érték napok tartalma és helyszíne: Mágocs az élő múzeum napja, Nagyhajmás a kézművesek napja, Mekényes a hit és vallás napja, Bikal a nemzetiségek napja, Alsómocsolád a képzőművészek napja. megismerik az értékek közösségi gyűjtésének tapasztalatait.

A projektünk “A” komponensében a toborzás keretében Projektindító fórumon ahol Alsómocsolád településen bemutatjuk a komplex programot, majd egy erőteljes médiakampánnyal, főként közösségi oldalak csatornáin kezdjük el az önkéntesek toborzását. Ezt követően felkészítjük az önkénteseket (önkéntes munka ismereti, munkabiztonsági szabályok,) mind az 5 településen, majd egy, az együttműködést megalapozó szociális kompetenciákat fejlesztő tréninget szervezünk partnereink és önkénteseink részére.  A program zárásaként pedig Zárófórumon számolunk be az eredményekről és tapasztalatokról. A programban összesen 60 különböző eseményen, rendezvényen 5260 főt vonunk be.

A projekt fenntarthatósága a közösségek megerősödésére, és az önkéntesek bevonásán alapul, a hosszú távú célok elérésének alapja az a közösségi kohézió mely a projekt hatására létrejön. A program maga minden tekintetben érvényesíti az esélyegyenlőségi és környezeti fenntarthatósági szempontokat.

Balogh Anikó
kuratóriumi elnök

25 total views, 1 views today

Comments are closed.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien