Ez csak természetes – Mocsolád Mindenkit Hazavár

Feltöltve: 2014-08-15

Alsómocsoládot egy 1294-ből származó oklevélben, 720 évvel ezelőtt említették először Mocholai néven. Településünk Faluháza 10 évvel ezelőtt 2004-ben nyitotta meg kapuit a település lakói számára. E két évforduló, valamint ezek méltó megünneplése adta az ötletet az “Ez csak természetes” – Mocsolád hazavár rendezvény két naposra bővítéséhez, valamint a településről elszármazott lakosok meginvitálásához.

A pénteki nap nosztalgikus hangulatban telt, a szervezett programok nagyban hozzájárultak a közös gyermekkori, iskolás és szabadidős emlékek felidézéséhez, a vidám, ugyanakkor szomorú pillanatok közös megéléséhez. Az Erdei Tornapályán tartott Falusi piknik megalapozta a jó hangulatot, melyet a délutáni pincelátogatások csak fokoztak, így igazán vidáman telt az Interaktív Tárház kemencés udvarában tartott Nóta-est, valamint a Retró disco.

A település történetének kiemelkedő pillanatait megörökítő képekből, az Alsómocsoládról írt versekből, valamint a községről szóló tudósításokból összeállított „Az én Mocsoládom” kiállítást Varsányiné Bükkösdi Márta, az Alsómocsoládiak Baráti Körének alelnöke nyitotta meg. Kiállításunk 2 hétig még biztosan megtekinthető lesz a Faluház Aulájában, az épület nyitvatartási idejében.

A Római Katolikus Templomban tartott hangversenyen Dergez Zoltán pécsi orgonaművész kápráztatta el tehetségével, és varázslatos dallamokkal az érdeklődőket. Az Osztálytalálkozó remek apropóul szolgált arra, hogy a rég nem látott iskolatársak újra találkozzanak, és felidézzék közös emlékeiket.

A szombat délelőtti „Ez csak természetes” Konferencián a résztvevők megismerték Alsómocsolád község elmúlt évének történéseit; az élelmiszerbiztonság megteremtése érdekében tett önkormányzati lépéseket; a „Magunk Kenyerén” Helyi Gazdaságfejlesztési Program törekvéseit; az alsómocsoládi hagyományok múltját és jelenét; továbbá a környezet- és egészségtudatos magatartás népszerűsítése érdekében megvalósított ifjúsági kezdeményezéseket.

A délutáni fesztivál jó hangulatban telt, ismét kivonultak helyi vállalkozóink; volt babgulyás, hagymás bab, sültek a különböző húsok, a hurka és kolbász, lehetett vásárolni salátákat és palacsintát. Az „Egészség utcájában” lehetőség volt vérnyomás, vércukor és testzsír mérésére, az érdeklődők megismerkedhettek az egészségmegőrző gépek használatával, továbbá a gyógynövények különféle felhasználási lehetőségeivel. Kulturális programunkon felléptek Alsómocsoládról elszármazottak, térségi amatőr csoportok, valamint régóta tevékenykedő együttesek és művészek. Sztárvengédünk, Sipos F. Tamás igazi buli hangulatot teremtett vidám dalaival, humoros hozzászólásaival.

Ez úton szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak a magánszemélyeknek és „helyi vállalkozóknak”, akik munkájukkal és aktív részvételükkel hozzájárultak az előkészítéshez, megvalósításhoz, valamint az utómunkálatokhoz; köszönjük az Alsómocsoládiak Baráti Köre és az Alsómocsoládi Polgárőr Egyesület közreműködését; köszönjük a pincetulajdonosoknak a szíves vendéglátást, a Retró disco dj-jének a nosztalgikus hangulatot; valamint a helyi civil szervezetek, vállalkozók, gazdasági társaságok felajánlásait, melyek színesítették a Tombolasorsolást.

                        Legfrissebb híreink