Energiagazdálkodás workshop

Feltöltve: 2015-02-02

Az ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ, valamint a Mecsek-Völgység-Hegyhát-Egyesület által szervezett üzemlátogatással egybekötött energiagazdálkodási workshopra január 29-én került sor.

Az üzemlátogatás délután kettőkor kezdődött Kaposszekcsőn, a Dombóvári Ipari Park biogáz és bioetanol üzemében. Magyarországon eddig egyedül itt sikerült megoldani a két bioenergetikai rendszer szimbiózisát, ezért volt különösen érdekes a látogatás. Ezt követően fél öttől került sor az Önkormányzati energetikai workshopra az alsómocsoládi Faluház aulájában, amelynek keretében skót energetikai szakértők mutatták be eddigi tapasztalataikat.

Az első előadást Dicső László polgármester úr tartotta, aki a helyi megoldásokat mutatta be, amelynek keretében szó esett a Magunk kenyerén programról, a Rigacról, a napelemes beruházásokról, az Őszi Fény Idősek Otthona tervezett korszerűsítéséről, valamint a sör kollektoros aszalóról és a biobrikett gyártásról. A prezentáció a térségi együttműködések bemutatásával zárult, kiemelve az Észak-Hegyháti Mikrotérségi Uniót és a Hét Patak Gyöngye Natúrparkot.

A vendégek előadásait Ian Carruthers, a Dumfries & Galloway Council tanácsadója kezdte, aki bemutatta az adott régiót és a kezdeti ötleteket. Ambiciózus célként 2012. júliusában döntöttek arról, hogy létrehoznak egy települési koncepciót a száz százalékban megújuló energiák felhasználásáról. Összesen tíz akciótervet dolgoztak ki 126 településre vonatkozóan, amit kezdetben tizenöten, majd két év után tízen támogattak. A projektet nehezítette a helyiek hiányos szakmai ismerete, de pozitív tapasztalatként említette a fiatalok távlati gondolkodását és az egyes települések ismertségének növekedését. A főbb eredmények a települések közötti szorosabb együttműködés kialakulásai, a lakosság bevonása, az energiaszegénység csökkentése és a döntéshozóktól származó elismerések voltak.

A következő előadást Chris Wood-Gee, a Dumfries & Galloway Council energiaügyi felelőse tartotta. Ő bemutatta a Woodlot-t, egy kanadai példán alapuló módszert, amelyben magánszemélyek bérelhetik ki erdészeti tevékenységre a helyi erdőket. Ennek keretében nekik kell gondoskodniuk az elvégzett munkákról, így az egyébként nem használt területeket is hasznosítják. Ezt követően a nem megújuló energiaforrások takarékos használatáról esett szó, melyek segítségével néhány egyszerű lépéssel jelentős energia megtakarítás érhető el.

Az utolsó előadó Simon McKinney, a Community Energy Scotland munkatársa volt, aki bemutatta magát a megvalósítást és egy összegzést nyújtott az elhangzottakról. A projekt nehézségeként említette az áramhálózat elavultságát és központosított jellegét, valamint az alközpontok túlterheltségét. Elmondta, hogy ezek miatt nehezen haladtak a fejlesztések, de végül, nyolc év alatt felépült öt darab 900 kW kapacitású szélfarm, amelynek köszönhetően megvalósulhatott a közösségi energiafelhasználás és kialakulhatott a kedvezményes tarifa.

Az előadások végeztével mindenkinek lehetősége nyílt kérdezni, majd a napot egy kötetlen beszélgetéssel zártuk.

 

 

 

 Legfrissebb híreink