II. Tudásátadó Nap

Feltöltve: 2015-03-26

„Oszd meg a tudásodat másokkal: ez az egyik módja annak, hogy halhatatlan légy.”
(Dalai Láma)

 

Március 26-án második alkalommal került megrendezésre a Tudásátadó Nap Alsómocsoládon. Az Önkormányzatnál, és a hozzá tartozó intézményeknél megannyi érdekes ember dolgozik, akiknek ismerete és érdeklődési köre igencsak szerteágazó. A program célja, hogy ezt a tudást különböző előadások és feladatok révén közössé tegye, ezzel kialakítva a helyi „tudásbázist”.

A program elején Prógli Ágnes köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Gulácsi Erikának, aki megnyitotta az előadások sorát. Prezentációjában bemutatta a permakultúrát, mint alternatív gazdaságfejlesztési szemléletmódot, amely a természet és az ember kölcsönhatására épül. Szó volt a biológiai sokféleségről, annak környezeti hatásairól, az alternatív közlekedés fontosságáról és hasznáról. Ezt követően Erika bemutatott néhány jó példát, a gyűrűfűi, a visnyeszéplaki és a gömörszőlősi ökofalvakat, ahol már bevett gyakorlattá vált a permakultúra.

Az innovációról, annak definíciójáról és fajtáiról beszélt Balogh Anikó, a második előadó. Megtudhattuk, hogy a fogalom nem csak a tartalmi, hanem a területi megújulást is jelenti, ezért mindig van lehetőség valami újat, valami jobbat eszközölni. Anikó hangsúlyozta a folyamatos reflexió fontosságát, amelynek következtében a leghasznosabb és legjobb fejlesztések alakulhatnak ki.

A Kölyök-Fészek Erdei Iskola ügyvezetője, Kmettyné Győri Szilvia néhány szóban ismertette a bal- és jobb agyfélteke funkcióit és tulajdonságait, majd különböző érdekes feladatokkal mutatta be agyunk trenírozási lehetőségeit. Előadása végén bemutatott kettő, az Erdei Iskolában megtalálható, kifejezetten a két agyfélteke összekapcsolását és fejlesztését elősegítő játékot.

Egy rövid szünetet követően Halmai Zsuzsa lépett előadói szerepbe, aki rendhagyó stílusban mutatta be a testbeszéd fontosságát. Előadása elején különböző viselkedési és magatartási stílusban mutatkozott be mindenkinek, ezzel prezentálva a non-verbális kommunikáció jelentőségét. Majd egy rövid videóval és játékkal tette még hangsúlyosabbá az elmondottakat.

Az alapítványnál dolgozó fiatalok is készültek a Tudásátadó Napra, egymás után prezentálva mutatták be a 2014-2020 pályázati időszakra vonatkozó Operatív Programokat. Előadásaikban szó volt az egyes programok beruházási területeiről, prioritásairól, célkitűzéseiről és pénzügyi terveiről – ezzel megalapozva a következő évek fejlesztéseinek terezését.

A nap zárasaként Dicső László megköszönte az előadásokat, és körvonalazta a harmadik alkalom dátumát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Legfrissebb híreink