Nyilatkozat

Feltöltve: 2015-10-01

A Magyar Népmese Világnapján Mocsoládia lakói, a mocsoládok aláírásukkal deklarálták azt a nyilatkozatot, mely tartalmazza a mesefalu koncepció alapjait.

 A Nyilatkozat szövege az alábbi:

Van egy hely Magyarországon, ahol az emberek úgy élnek és gondolkodnak, mint a mesék hősei: azt mondják, amit gondolnak; azt teszik, amit mondanak. Örömmel élik a hétköznapjaikat, boldogan az ünnepeiket. És nem ismerik a lehetetlen fogalmát.

 Baranya megye északi szegletében erdővel benőtt dombok és tavak ölelésében több mint hét évszázada létezik egy Világ.

 

Mocsoládia

Lakói réges-régen azért választották lakhelyül ezt a vidéket, mert vonzotta őket a sok-sok apró lángocska, mely alkonyattájt fel-felvillan az ősi mocsárban hirdetve, hogy van fény és meleg, érdemes megtelepedni itt. Tisztelve a fényt és meleget adót, a megtelepedők Mocsoládnak (mocholay) nevezték el a helyet, mely a modern időkben – megkülönböztetésül egy hasonló nevű helytől – az Alsómocsolád nevet kapta.

 

Mi, mocsoládok…

Nem külsőségekben keressük a mesék lényegét. Fontosnak tartjuk a rítusokat, a mesékhez kapcsolódó szertartásokat, amelyeket mindenki előtt nyitottá teszünk. Munkánk alapjának a mese közösségformáló és megtartó erejét tekintjük.

 

Valljuk:

A mese fény, és csak annak hoz áldást, aki másnak is ad belőle. A mese maga az élet, a mesét bárhogy kérdezzük, utat mutat, a mese akkor válik igazivá, ha szabadon szárnyalhat.

 

Magunk is hisszük, hogy a mesék:
olyan elevenek, mint az élet,
olyan régiek, mint az öregek,
olyan ifjak, mint a gyerekek,
olyan kegyetlenek mint saját esztelenségeink,
és olyan bölcsek, mint az igazság, amit keresünk.

 

 Legfrissebb híreink