Alsómocsolád, a legjobb gazdálkodó

Feltöltve: 2015-11-06

Alsómocsolád Község Önkormányzata a Települési Önkormányzatok Szövetsége által kiírt “Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok” című pályázat Gazdálkodó Önkormányzat kategóriában I. helyezést ért el a “Magunk kenyerén” nevet viselő gazdaságfejlesztési programmal.

 

Alsómocsolád építve a földművelési, állattartási és kézműves hagyományokra, kizárólag saját forrás felhasználásával „Magunk kenyerén” elnevezéssel Helyi Gazdaságfejlesztési programot indított 2013-ban. A Program sikerességének előmozdítása érdekében, a magyar hivatalos fizetőeszköz (forint) helyettesítésére helyi fizetőeszközt (rigac) bocsátott ki.

 

A program célja a meglévő értékek megőrzése, a létrehozott erőforrások gazdaságos kihasználása, az, hogy az itt élők ismét kihasználják a környezet biztosította gazdálkodási lehetőségeket, a településben meglévő szolgáltatási potenciált, a mindennapi életükbe beépítsék ezeket javítva  életminőségüket.

 

A program 3 pilléren nyugszik. Az mezőgazdasági termelés és állattartást élénkítő programelem állattartási lehetőséget biztosít azoknak, akik megfelelő műszaki állapotú épülettel rendelkeznek vagy ilyen épületre vonatkozóan használati joguk van. A helyi szolgáltatások beindulását serkentő programelem a lakókat ösztönözni helyi termék előállításra, valamint munkaerejük, szaktudásuk alternatív foglalkoztatás keretén belüli áruba bocsojtására. A lakás felújítási és korszerűsítési programelemben az igénylő a felújítási összeg 50%-ának erejéig, de maximum 200.000 Ft-ig/rigacig vissza nem térítendő támogatásban részesül, továbbá a fennmaradó 50%-ra, de maximum 200.000 Ft-ra visszafizetendő kamatmentes kölcsönt kap.

 

Azt tapasztaljuk, hogy a program  jelentősen élénkítette a helyi gazdálkodást. A lakosság kihasználja a helyi fizetőeszköz nyújtotta kedvező lehetőségeket egymással és az önkormányzattal.

 

Az elismerés közös sikerünk!

 

 

 Legfrissebb híreink