Az idősek életének javítása a fő céljuk

Feltöltve: 2017-04-11

Az idős emberek életét javító, gondozásuk színvonalát emelő módszereket kutató mintaprogram zárul hamarosan Alsómocsoládon.

A régió összes, idős embereket gondozó intézményét bevonták abba a mintaprogramba, amelyet Alsómocsolád a Norvég Felnőttoktatási Szövetség szakembereivel együtt valósított meg. Mint a program tapasztalatait összegző konferencián Dicső László polgármester elmondta, az időskor megítélésén ideje változtatni. Hiszen világtrend az egyre hosszabb életkor, hazánkban is a népesség mintegy 70 százaléka lesz legalább 62 éves 2050-re. Az idősödés azonban nem azt jelenti, hogy vége az aktív életünknek, sokkal inkább megújulási lehetőség – fogalmazta meg Dicső László a program alapelvét.

A megújulás feltétele a fizikai és szellemi képességek megőrzése, amit az időskori aktivitás visszahatva is segít. Mint a polgármester a tanulmányutakon is megismerhető tapasztalatokat ismertette, a norvég társadalom felismerte, hogy aktív emberként megtartani az időseket sokkal olcsóbb, mint ápolást biztosítani.

A közösségi programok, képzések és intézményi fejlesztések után sem ér véget a kezdeményezés, az alsómocsoládiak tervezik, hogy újabb pályázaton indulnak a program folytatásával.

2017. április 9.  Nógrádi László

Az eredeti cikk elérhető : http://www.bama.hu/baranya/kozelet/az-idosek-eletenek-javitasa-a-fo-celjuk-719175/

 Legfrissebb híreink