Településtörténeti gyűjtő- és kutatóprogram indul Alsómocsoládért

Feltöltve: 2017-05-02

Az április 22-i, Elszármazottak Napján DICSŐ László polgármester hivatalosan bejelentette, hogy az önkormányzat nevében együttműködési megállapodást írt alá a pécsi székhelyű, de megyei feladatokat ellátó Csorba Győző Könyvtár (www.csgyk.hu) igazgatójával, MISZLER Tamással.

A közös célkitűzés országosan egyedülálló mintaprogramként, teljes településtörténeti kutatás elindítása Alsómocsoládon. A megyei könyvtár részéről PAP Dávid Zoltán, a Helytörténeti Gyűjtemény osztályvezetője, míg helyben BALOGH Anikó IKSZT vezető, az Alapítvány Alsómocsoládért szervezet kuratóriumi elnöke lett a koordináció felelőse.

A várhatóan legalább 1,5 – 2 évig tartó program több részre tagolódik.

I. szakasz – A közös munkaterv egyeztetésének elsőkénti eredménye lesz egy FELHÍVÁS összeállítása. Ezt nem csupán a helyiek, hanem minden regisztrált, a település volt lakója, vagy csak idekötődő személye szórólapon és/vagy levélben megkapja. Ebben arra kérnek meg mindenkit, hogy a tulajdonukban lévő és közéleti tartalommal is rendelkező régi fotót, tablót, térképet, képeslapot, plakátot, szórólapot vagy mozgóképet (majd több meghatározott időben és helyen) CSAK MÁSOLÁS céljára bocsássa rendelkezésre. A feldolgozásban a Csorba Győző Könyvtár (Pécs) részéről a III. Kulturális Közfoglalkoztatási Program több közfoglalkoztatottja is részt vesz.

II. szakasz – Közigazgatás. A település volt és jelenlegi intézményeinek, civil szervezeteinek, egyházi okiratainak az összegyűjtése. Ezt a közgyűjteményi intézményekre vonatkozó, szakmai szempontok szerinti kutatása és összegzése követi.

III. szakasz – A lakosságtól másolásra kölcsön kapott és a feltárt intézményi archívumok immár digitalizált dokumentumainak a tematikus közzététele a település és a Csorba Győző Könyvtár (Pécs) honlapján. A programot az eredmények bemutatása zárja, a tervek szerint Alsómocsoládon, nyilvános konferencián.

Kérjük, hogy a későbbiekben is figyeljék a témával kapcsolatos tájékoztatást, köztük a program elindulásáról szóló film-összeállítást a település honlapján!

 

Pap Dávid Zoltán CsGyK HGy Alsómocsolád 2017.04.22.

Pap Dávid Zoltán CsGyK HGy Alsómocsolád 2017.04.22.

Pap Dávid Zoltán CsGyK HGy Alsómocsolád 2017.04.22.. (2)

Pap Dávid Zoltán CsGyK HGy Alsómocsolád 2017.04.22.

Dicső László polgármester Alsómocsolád 2017.04.22.

Dicső László polgármester Alsómocsolád 2017.04.22.

Balogh Anikó Alsómocsolád 2017.04.22.

Balogh Anikó Alsómocsolád 2017.04.22.

Alsómocsolád 2017.04.22. Földesi Mihály

 Legfrissebb híreink