Ismerd meg a Hét Patak Gyöngye Natúrparkot! Natúrparki tájséták a Nemzetközi Tájnapon

Feltöltve: 2017-10-13

Az Európa Tanács 2017-ben első alkalommal hirdeti meg a Nemzetközi Tájnapot. A magyarországi natúrparkok tájséták meghirdetésével csatlakoznak a kontinensünk táji örökségének megőrzését és fenntartható hasznosítását elősegíteni hivatott kezdeményezéshez.

A Nemzetközi Tájnapot a 2000-ben, Firenzében elfogadott Európai Táj Egyezmény megvalósításának jegyében hirdette meg a strasbourgi székhelyű Európa Tanács. A tájakat elsőként és átfogóan középpontba állító nemzetközi egyezmény hazai kihirdetéséről szóló törvényt éppen tíz éve fogadta el az Országgyűlés.

A nemzetközi tájnap alkalmából 2017. október 20-án és 21-én helyi szakvezetők segítségével, élményszerűen ismerhetik meg az érdeklődők hazánk natúrparki tájait.

A tájnapi tájséták a hazai natúrparkok és natúrparki kezdeményezések, valamint e térségek és közösségek tervszerű fejlesztéséért tevékenykedő országos szervezetek, a Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztálya, a Magyar Natúrpark Szövetség, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, valamint a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. összefogásával valósulnak meg.

Ehhez a kezdeményezéshez a Hét Patak Gyöngye Natúrpark Egyesület is csatlakozott, és szeretettel várja az érdeklődőket, a vidéki tájakat megismerni vágyókat!

A túrával kapcsolatos tudnivalók:

A túra időpontja: 2017. október 20. péntek

A túra útvonala és leírása:

  • Alsómocsolád: Naprendszer túra a Kilátóhoz, majd az Erdei tornapályán és Tanösvényen keresztül az Interaktív Tárházig, a Virtuális Természettudományok Otthonáig (6 km, kb. 3 óra).
  • Kárász I.: Faluséta, mely érinti többek közt a Fazekasműhelyt, a Gombászházat, az Istálló múzeumot és több települési jellegzetességet (1,5 km, kb. 2,5 óra).
  • és/vagy Kárász II.: Mecseki túra (4 km, kb. 2,5 óra).

Találkozó:

Túravezetők:

  • Alsómocsoládon: Kmettyné Győri Szilvia turisztikai vezető
  • Kárászon: Mezei Attila gombaszakértő, túravezető

Kérjük, részvételi szándékát előre jelezze az alábbi elérhetőségen:

turizmus@alsomocsolad.hu

 

A tájsétákkal kapcsolatban további információ elérhető:

http://www.naturparkok.hu/hireink/tajseta-2017-oktober-20

 Legfrissebb híreink