Megrendezésre került a X. Alsómocsoládi és I. Mikrotérségi Adventi Vásár!

Feltöltve: 2017-11-27

Az idei évben – az alsómocsoládi civil szervezetek kezdeményezésére – immáron 10. alkalommal megrendezésre kerülő Adventi Vásár, az Alapítvány Alsómocsoládért szervezet nyertes pályázatának keretében, az alsómocsoládi és az Észak-hegyháti Mikrotérségben tevékenykedő civil szervezetek, kézművesek, az Alsómocsoládi Községfejlesztő és Szolgáltató Közhasznú NKft. és az Őszi Fény Idősek Otthona közreműködésével valósult meg 2017. november 25-én, Alsómocsoládon.

Bár a rendezvény eredeti célja a karácsonyi vásárlás megkönnyítése volt a térségből származó, minőségi kézműves termékekkel, fontos volt számunkra az is, hogy a kulturális vonal hangsúlyt kapjon, alkalom nyíljon értékes kultúra-fogyasztásra, a keresztény és kifejezetten magyar hagyományok felelevenítésére, az advent jellegzetességeinek és jelentésének kibontakoztatására.

Ennek okán a kirakodó vásár mellé társult népi játszóház, ahol a mágocsi Bokréta Óvodából érkezett óvónők, valamint alsómocsoládi, nagyhajmási és mekényesi önkéntesek közreműködésével a gyermek- és ifjúsági korosztály, valamint településünk szép korú lakói közösen készítettek adventi koszorút, és megismerték a gyertyamártogatás, az egyik legősibb gyertyakészítési eljárás alapjait.

A templomkertben felállított Betlehemet bárki megtekinthette, és a következő hónapban is bárki számára elérhető. Berendezésében a Mágocsi RK. Plébánia Hivatal Karitasz Csoportjának vezetője, Jágerné Sterner Enikő nyújtott segítséget, akinek ez úton is köszönjük közreműködését!

A minőségi és alkalomhoz illő előadásról St. Martin szaxofon- és pánsíp művész gondoskodott, aki varázslatos dallamokkal kápráztatta el a vendégeket.

A délután folyamán bárki megismerkedhetett az Alsómocsoládi Foltvarró Klub tagjaival és munkáival, e mellett Ginzer Henrietta is bemutatta varrótudományát, és kézzel készített dekor-termékei – koszorúk, kopogtatók – és kulcstartói igazán üde színfoltjai voltak a kézműves utcának. Drüszler Gábor és Gellén Enikő nagyhajmási keramikusok színes és változatos kerámiáikat és dísztárgyaikat mutatták be, Sraj János mágocsi vállalkozó pedig kovácsoltvas termékekkel készült.

Ramos Klára mágocsi méhésszel is bárki megismerkedhetett, aki a méz előállítás mellett méhviasz-gyertyákat és egyéb kiegészítőket is készít szorgos méhei közreműködésével. Pap Csilla bikali kézműves a papírfelhasználás egy alternatív módját mutatta be a jelenlevőknek.

A vásár ideje alatt a helyi vállalkozók kürtőskalács, sült kolbász és sült hurka, forralt bor, forró tea és sült gesztenye árusítással enyhítették az idei évben alapból nem túl zord időjárást, tették hangulatosabbá a vásári forgatagot.

Ez úton mondunk köszönetet a Játszóházat vezető óvónőknek, Jurisits Józsefnének és Strasszer Zoltánnénak, valamint a kézműves foglalkozást vezető önkénteseknek, Szőcsné Sági Gabriellának, Novák Emesének, László-Legedi Jánosnénak, Gellén Enikőnek és Keresztes Krisztinának!

Köszönjük a sült hurka és kolbász sütését, árusítását Smodics Lászlónénak, Csillik Lászlónak, Hegedüs Csabának, Hegedüs Mónikának és Ginzer Jánosnak; a forró teáról és borokról Hörnyéki Roland és Szigeti Anikó gondoskodott! Köszönjük a finom falatokat Bódog Antalnénak, Győri Bélánénak, Heil Mónikának, Kohl Szabolcsnak, Kohl Bélának, Bandi Istvánnak, Szolga Vilmosnak, Tóth Jánosnak és Szabó Ferencnek!

Igazi öröm volt látni a sok nevető arcot, a régen látott ismerősök, barátok találkozását, a könnyed, vidám vagy éppen elmélyült beszélgetéseket!

Úgy gondoljuk, hogy a résztvevők, egy igazán tartalmas, színvonalas és kellemes rendezvényen, közösségben kezdhették meg a ráhangolódást az ünnepekre!

Jövőre ugyanitt, ugyanígy közösségben,  újabb meglepetésekkel várjuk azokat is, akik jól érezték magukat és szívesen visszatérnek, azokat is, akik idén lemaradtak és át szeretnék velünk élni a vidám és meghitt pillanatokat!

Fotók a rendezvényről:

 

 

 

 

 Legfrissebb híreink