Változások 2018-ban

Feltöltve: 2018-01-05

Januártól folytatódik az alapvető élelmiszerek áfa csökkentése: a sertés esetében a vágóhídi melléktermékek és a sertésbelsőségek áfája mérséklődik 5 százalékra, a fogyasztási célú hal adókulcsa pedig szintén erre a szintre csökken.

Az éttermi szolgáltatások áfakulcsa a 2017-ben érvényes 18%-ról 5%-ra mérséklődik 2018-tól, bevezetik viszont a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást.

Az internetes szolgáltatások áfája 2018-tól 5 százalékos lesz.

Az ingatlant hosszú távra bérbe adók is jobban járnak: már nem kell az ingatlan bérbeadásból származó 1 millió forintot meghaladó jövedelem után 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetni, csak a 15 százalék szja-t.

2018 január elsejétől már csak a 2015. decembertől forgalomba hozott,  korszerűbb 20 ezres bankjegyekkel lehet fizetni.

Január elsejétől már nem lehet majd kapni az eddigi betétdíjas szóda- és habpatronokat. 2018-tól a drágább, egyutas, vissza nem váltható patronokat árulják majd, a régi szifonok pedig egy  átalakító segítségével maradhatnak használatban .

Megtérítik – legfeljebb  34 500 forint erejéig – az új nyelvvizsga díját 2018. január elsejétől minden 35 év alatti fiatalnak akkor is, ha már rendelkezik – akár több – nyelvvizsgával.

Megszűnik a kötelező kéményellenőrzés, így január 1-től az egylakásos épületek (családi házak) tulajdonosainak az általuk használt tüzelő- fűtőberendezés fajtájától függően évente vagy kétévente meg kell rendelniük a kéményellenőrzést (ami továbbra is ingyenes lesz). A lakossági körön kívüli ingatlanok – egyéni vagy társas vállalkozások székhelyeként, telephelyeként vagy fióktelephelyként bejegyzett ingatlanok – esetében pedig díjfizetés ellenében történik a vizsgálat.

 

 Legfrissebb híreink