Településtörténeti kutatás – további levéltári tájékozódás lesz Alsómocsolád múltjának feltárásában

Feltöltve: 2018-02-21

Alsómocsolád Község Önkormányzata és a Csorba Győző Könyvtár (Pécs) együttműködési megállapodásban rögzítette az elmúlt év őszén, hogy országosan egyedülálló módon, kísérleti mintamodellként elkezdi a teljes körű településtörténeti kutatást.

A cél az volt, hogy az Alsómocsolád név elsőkénti feltüntetésétől kezdve napjainkig legyen egy interneten is hozzáférhető tartalmi leltár azokról az iratokról, térképekről, könyvekről, kiadványokról, fotókról és filmekről (stb.), amelyek összefoglalják az elmúlt évszázadok helyi történéseit.

Elsőként megtörtént az alsómocsoládi Faluházban fellelhető iratállomány begyűjtése és megkezdődött a papír alapú dokumentumok digitalizálása.

Az elmúlt napokban a településtörténet avatott szakértőjével, Dr. Pesti Jánossal újabb egyeztetések voltak a pécsi Tudásközpontban elhelyezkedő Csorba Győző Könyvtár Helyismereti Gyűjteményében a kutatás eddigi menetéről. Pap Dávid Zoltán osztályvezető szerint a munkatervnek megfelelően elkészült a könyvtárban található, Alsómocsoládot érintő iratlista. Az irat típusok feltárása a Baranya – Tolna megyei püspökség
levéltárában folytatódik, ebben már Kurilla Benjámin egyház történeti kutató is részt vesz. Különös hangsúlyt kapnak a neves személyek kötődéseinek a megismerése, így a Sztankovánszky, a Majtényi és a Perczel családoké.

Ezután a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára
következik, ahol több értékes kiadvány tanulmányozása adhat választ Alsómocsolád hiteles múltjáról. Így: Nagy Imre Gábor–Márfi Attila–Ódor Imre: Baranya megye évszázadai (1000-1918), Mérey Klára, T.: Baranya megye útjai és útmenti települései a 19. sz. elején, Hernádi László Mihály: A Baranyai Helytörténetírás (1868-1989) és Füzes Miklós: Nemzetiségi ügyek dokumentumai Baranyában 1938-1944. című kötetei.

Amennyiben megfelelő ütemben haladnak a dokumentumok feltárásai, úgy az eredeti tervnek megfelelően akár már májusban megrendezhetik az első nyilvános szakmai fórumot Alsómocsoládon.

 



Legfrissebb híreink