Kemény Bertalan Díjba részesül Alsómocsolád Község Polgármestere

Feltöltve: 2018-02-27

Dicső László 1990 óta, azaz 28 éve Alsómocsolád község polgármestere. Előtte mezőgazdasági pilótaként, és gépkocsivezető-oktatóként dolgozott, majd családi ösztönzésre indult az első önkormányzati választásokon a polgármesteri címért. Mindig közel érezte magához a vidéket, Alsómocsolád pedig különösen közel áll a szívéhez. Számára a polgármesterség nemcsak szolgálat, hanem életforma is. Hozzá tartozik a nyitottság, a rendszerekben történő gondolkodás és a kockázatok felvállalása. Fontos feladatának tartja, hogy megtalálja a közös hangot a lakosokkal, és velük együttműködve, az ő igényeikre alapozva közösen generálják a településfejlesztési folyamatokat.

László életét végigkísérte a tanulás és az önfejlesztés; tudásszomja nem egy területre koncentrálódott, hanem több, a kistelepülések és a kor kihívásaira választ adó képzésen és tanfolyamon vett részt, hogy a megszerzett tudást és tapasztalatot települési, térségi és járási szinten egyaránt kamatoztatni tudja. Az utóbbi évek nagy dilemmája, hogyan lehetne az Alsómocsoládra jellemző gyors ütemű népességcsökkenést megállítani, az Észak-Hegyháti Mikrotérséget a fiatalok, családok számára vonzóvá tenni. Az általa fontosnak tartott alulról jövő kezdeményezések – falufórumok, jövő- és stratégiatervező műhelyek, demokráciafejlesztő programok, Jövő-Szövő Műhely – mind valós igények alapján jöttek létre. László kitartással és hittel igyekszik a 28 év alatt megvalósított példákat és jó gyakorlatokat települése és a térség fejlesztésére fordítani. Számára a legnagyobb büszkeség az, hogy Alsómocsolád lakói igazi közösséggé kovácsolódtak.

Kemény Bercit személyesen ismerte, ifjú polgármesterként a Berci által indított szellemi műhelyben interaktív módon, a csoport többi tagjával együttműködve sajátította el a településfejlesztés alapjait. László az egyik legelhivatottabb támogatója volt a falugondnoki rendszer létrehozásának. Alsómocsoládon 1995 óta látja el szakember ezt a feladatot, László pedig mindent megtesz azért, hogy a rendszer minél hatékonyabban és eredményesebben működjön a célcsoportok mindennapjainak megkönnyítése érdekében. 1996-ban létrehozta a Demokratikus Alsómocsoládi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatot, melynek az óta is legaktívabb támogatója. Hisz a fiatalokban, és abban, hogy személyes- és szociális kompetenciáik, valamint érdekérvényesítő készségük fejlesztésével aktív, saját jogaikat és kötelezettségeiket pontosan ismerő polgáraivá válhatnak településüknek.  László számos térségi és országos mozgalom tagja és kezdeményezője; ilyen a teljesség igénye nélkül a Magyar Teleház Szövetség, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, a Vidék Parlamentje, az Európa Park projekt, a Hét Patak Gyöngye Natúrpark, az Észak-Hegyháti Mikrotérségi Unió, vagy a Digitális Jövő Települési Hálózata. Kemény Berci javaslatára kapta meg a Baranyai-Hegyhát a LEADER típusú fejlesztések bevezetésének lehetőségét; azóta jellemzi újfajta szemlélet és gondolkodásmód a térséget. László legnagyobb erénye az, hogy a megszerzett tudást nem csak saját maga épülésére, hanem annak visszaforgatásával, aprópénzre váltásával a kistelepülések társadalmi és gazdasági jóllétének fejlesztésére használja. E mellett a különféle fórumokon és tanácskozásokon mindig a kistelepülések érdekeit tartja szem előtt, és arra törekszik, hogy a fejlesztési koncepciókban megjelenítse azok sajátosságait.

Az Alsómocsoládért és a térségért végzett áldozatos és kitartó munkájának méltó elismerése a Kemény Bertalan Falufejlesztési Díj.

 Legfrissebb híreink