Okos megoldások egy okos térségben

Feltöltve: 2018-10-12

Alsómocsolád, Bikal, Mágocs, Mekényes, Nagyhajmás települések önkormányzatai, gazdasági szereplői, intézményei és civil szervezetei 2014 márciusában elhatározták, hogy együttműködésük eredményeként kidolgoznak egy, az 5 település szinergikus fejlődését lehetővé tevő közös fejlesztési programot, amelynek megvalósítására új típusú együttműködési rendszert hoznak létre.

Ebből az elhatározásból született 2014. június 18-án az Észak Hegyháti Mikrotérségi Unió gondolata, mely célul tűzte ki, hogy a mikrotérségen belül hosszú távú és megalapozott önkormányzati-, vállalati-, intézményi-, szervezeti együttműködést alakít ki, koordinálja a közreműködők törekvéseinek összehangolását, elősegíti a térség közös értékekre és egyedi képességeire épülő együttes fejlesztését.

Az együttműködés új fejezethez érkezett. Az együttműködő önkormányzatok polgármesterei 2018. október 10-én kinyilvánították azon szándékukat, hogy létrehozzák Magyarországon az első „Okos térséget”.

A kezdeményezés lényege a közreműködő települések, közösségi erőforrások összekapcsolása információs technológiai vívmányokkal. A megvalósulás hozadéka, hogy határokat bont a vidékiek számára sokszor nehezen átlátható modern nagyvárosi világ, és a falusi életmód között. Eszközei révén segíti a demográfiai egyensúly kialakulását, a korábbi elöregedési és népességcsökkenési trendek pozitív irányba fordítását.
A vidéki környezetben élőket felruházza azzal a tudással, melynek révén a fejlesztéseket és az új technológiai vívmányokat valóban kezelni tudják.

Az „Okos térség” olyan nyitott, együttműködő és befogadó közösség, mely megmutatja a vidéki élet valódi értékeit és magasabb szinten újrateremti a vidéki életformát. Az „Okos térség” kényelmessé teszi a vidéki életet, időt, pénzt és feladatot spórol meg az ott élőknek, csökkenti a távolságokat, növeli a lehetőségeket és ésszerűbbé teszi a meglévő erőforrások felhasználást.

 Legfrissebb híreink