Fórum az Európai Unió kohéziós politikájáról

Feltöltve: 2019-03-01

2019. február 27-én került megrendezésre településünkön a „Minden napra egy Európa!” országos fórumsorozat utolsó találkozója a Lexum-Invest Kft. és a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. közreműködésével.

 

Dr. Tuka Ágnes Európai Uniós szakértő átfogó képet mutatott be az unióról, annak működéséről, illetve minket, állampolgárokat is érintő kohéziós politikáról. Az unióból érkező támogatásokról konkrét összegeket tudhattunk meg, amely világosabbá tette mindannyiunk számára, hogy milyen jellegű és milyen mértékű előnyöket élvezhetünk a tagság által.

 

Ezután Andrássy Bálint, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. vezető tanácsadója vezette be a közönséget az uniós pályázatok világába, amin keresztül már konkrétan megismerhettük, hogy miként juthat szinte bárki előnyökhöz az uniós támogatásokon keresztül.

 

Zámbori Bíró Tamás, a “Minden napra egy Európa” projekt szakmai vezetője a program és a fórumsorozat jelentőségét és fontosságát ismertette.

 

Mit jelent a kohéziós politika?

 

Az Európai Unióban több oldalról is megközelíthető az „összetartó erő”, amelyet másként kohéziós politikának nevezünk. Egyfelől az egymás felé mutatott szolidaritásban mutatkozik meg. Ez személyek közötti, személyek és szervezetek (pl.: civilek, vállalatok), illetve országok közötti együttműködésben teljesedhet ki. Az unió ehhez egyfajta politikai keretet biztosít, és ezen keresztül több százezer projekt valósulhat meg. Ehhez a segítséghez az Európai Regionális Fejlesztési Alap, az Európai Szociális Alap, valamint a Kohéziós Alap járul hozzá.

 

A kohéziós politika egyik és talán legfontosabb célja, hogy az egyes régiók közötti egyenlőtlenségeket csökkentse, illetve a legnagyobb hátrányokkal rendelkezőeket felzárkóztassa. Ennek következtében a „gazdasági, társadalmi és területi kohézió” előmozdítja, hogy mindenki számára érezhető életszínvonal fokozatosan és fenntartható módon emelkedhessen”.

Forrás:

https://ec.europa.eu/

http://szalaiusz.hu/#archivum/kategoriak

https://www.szpi.hu/

 

Az előadásokról videófelvétel is készült, mely bárki számára elérhető és visszanézhető lesz. A megtekintéshez szükséges hozzáférést, linket Alsómocsolád Község Facebook oldalán és településünk honlapján is közzétesszük.

 

 

 

 Legfrissebb híreink