TÁJÉKOZTATÓ A KORONAVÍRUSRÓL

Feltöltve: 2020-03-24

Mi az újfajta koronavírus?
A 2019-es új koronavírus (COVID-19) egy teljesen új vírus, amely ugyanabba a családba tartozik, mint a Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma (SARS) és a közönséges vírusos megfázás néhány típusa. A mostani járványt okozó új koronavírus 2019 végén került azonosításra Kínában.

Hogyan terjed a koronavírus?
A vírus közvetlen kapcsolattal, cseppfertőzéssel terjed, például köhögéssel, tüsszentéssel, vagy a fertőzött felületek érintésével.

Mik az újfajta koronavírus tünetei?
- Láz: 88%
- Száraz köhögés: 68%
- Fáradtság: 38%
- Tüdőből felköhögött váladék: 33%
- Légszomj: 19%
- Csont vagy ízületi fájdalom: 15%
- Torokfájás: 14%
- Fejfájás: 14%
- Hidegrázás: 11%
- Hányinger, hányás: 5%
- Orrdugulás: 5%
- Hasmenés: 4%
- Vér felköhögése: 1 %
- Szemduzzadás: 1%

A COVID-19 alsó légúti fertőzés, és alapvetően ez különböztetheti meg a tüneteit a különböző meghűléses szimptómáktól, hiszen ez utóbbi felső légúti fertőzés, amely például orrfolyást és arcüreggyulladást okoz. Ez utóbbi két tünet tehát majdnem teljesen hiányzik a koronavírussal fertőzöttek esetén, ugyanakkor előfordulásuk a COVID-19-cel kezelt páciensek esetén sem példa nélkül való.

Mit tegyen, ha Ön potenciálisan fertőzöttnek érzi magát?
A koronavírus most már mindenhol ott lehet Magyarországon. Bárki hordozhatja a vírust és bárkinek tovább adhatja a fertőzést. Fontos, hogy lassítsuk a járvány terjedését.

Ezért fontos mindenkinek betartani az ajánlásokat, a szabályokat:

- Maradjon otthon, ne menjen közösségbe!

- Kérjük, hogy ne személyesen menjen a háziorvosi rendelőbe, hanem telefonon hívja fel háziorvosát!

- A háziorvos telefonon fogja kikérdezni Önt.

- Ha felmerült a koronavírus fertőzés gyanúja, és a tünetei enyhék, és nem tartozik a betegség szempontjából kockázati csoportba, tehát nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül.

- Ha felmerült a koronavírus fertőzés gyanúja, és a tünetei súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás) és/vagy rizikó csoportba (idős, krónikus beteg) tartozik, akkor a mentő a területileg illetékes kórház infektológiai osztályára vagy járványkórházba, vagy kijelölt intézménybe szállítja Önt, ahol az elkülönítése, az ellátása és a mintavételezés megtörténik.

 

Borítókép forrása: https://pixabay.com/hu/vectors/corona-koronav%C3%ADrus-v%C3%ADrus-j%C3%A1rv%C3%A1ny-4912186/Legfrissebb híreink