Aktuális hírek a koronavírus járványról

Feltöltve: 2020-06-09

Az egész országban érvényes, hogy az egy háztartásban élők kivételével mindenki köteles a másik embertől lehetőleg 1,5 méteres védőtávolságot tartani. Valamennyi üzlet nyitva tarthat korlátozás nélkül és látogatható. Az üzletben történő vásárlás, illetve a tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszköz (például orvosi maszk, sál, kendő) viselése továbbra is kötelező. A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, a parkok és a szabadtéri játszóterek látogathatóak.

A 65 éven felüliek továbbra is 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, a drogériákat és a gyógyszertárakat.

A tömegrendezvények megtartása továbbra sem engedélyezett. Az autós koncertek azonban megtarthatóak. Május 28-tól látogathatóak a szabadtéri kulturális és sportrendezvények (pl. szabadtéri színház, mozi, cirkusz, kiállítás, irodalmi rendezvény) a járványügyi szabályok betartása mellett. A zárt mozik, színházak újranyitásáról jelenleg még nincs döntés. A strandok, szabadtéri fürdők nyitva tarthatnak. A zárttéri uszodák, gyógy- és termálfürdők újranyitása a veszélyhelyzet megszűnése után várható. A szabadtéri múzeumok és az állatkertek, valamint a nemzeti parkok szabadtéri bemutató létesítményei kinyithatnak.

Istentiszteletek megtarthatóak, polgári házasságkötés és temetés szintén a védőtávolság betartásával megtarthatóak. A 200 fő alatti családi rendezvények, lakodalmak vidéken június 1-től, Budapesten 2020. június 15-től tarthatók meg.

Május 29-től a vendéglátóhelyek (éttermek, kávézók, cukrászdák, büfék, presszók) belső, zárt részében való tartózkodás, vagyis a megrendelt étel és ital elfogyasztása megengedett. Azonban a különböző asztaltársaságok közötti 1,5 méteres védőtávolság betartása itt is kötelező és az ott dolgozók kötelesek a szájat és az orrot eltakaró eszközt viselni. A vidéki szálláshelyek mellett, május 29-től a fővárosi szálláshelyek is fogadhatnak vendégeket. A szálláshelyen üzemeltetett vendéglátó helyiségekre a vendéglátó üzletekre vonatkozó szabályok irányadóak.

A vidéki óvodák és bölcsődék május 25-től nyitottak meg, a budapestiek június 2-től nyithatnak meg. Az iskolákban a tanév végig marad a digitális tanrend. Az egyetemek nyitva lehetnek, de erről mindenhol a felsőoktatási intézmény vezetője jogosult dönteni. A felsőoktatási intézmények kollégiumainak látogatása továbbra is tilos.

Németországban a járványkezelés eredményesnek bizonyult, ezért a kormány megszüntette a személyforgalomra vonatkozó korlátozásokat; a német állampolgárok szabadon beutazhatnak Magyarország területére, és azok a magyar emberek, akik Németországból térnek haza, mentesülnek a karanténkötelezettség alól. Korlátozásmentesen lehet kiutazni Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába, nincs szükség koronavírus-tesztre és karanténba sem kell vonulni; továbbá az ezekből az országokból történő hazatérés esetén megszűnik a 48 órás korlátozás is.

 

Borítókép forrása: https://pixabay.com/hu/photos/k%C3%A9mia-korona-koronav%C3%ADrus-cure-4932607/Legfrissebb híreink