Legjobb önkormányzati gyakorlatok

Feltöltve: 2013-10-21

Oszd meg a tudásodat másokkal…

 

„Oszd meg a tudásodat másokkal: ez az egyik módja annak, hogy halhatatlan légy.” írta bölcsen a Dalai láma

 A tapasztalat, és felhalmozódott tudás továbbadása más okból is fontos lehet, ez pedig az, hogy segíthetünk vele másokat. Ez a gondolat motiválta a Települési Önkormányzatok Szövetségét (TÖOSZ) amikor 2008-ban az Európa Tanács Helyi és Regionális Demokrácia Szakértői Központja együttműködésével először útjára indította és azt követően minden évben meghirdeti a Példát átadó gyakorlatok pályázatát – a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programját

 A 2013. évi pályázat kiírásában részt vett a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Tempus Közalapítvány, a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium is.

 A program célja a legjobb önkormányzati gyakorlatok feltérképezése, és megismertetése az ország más önkormányzataival, később esetleg a nemzetközi szakmai közélettel is.

A pályázat során azok a bemutatott gyakorlatok számíthattak kedvező elbírálásra, amelyek esetén :

– a gyakorlat tervezését és bevezetését megfelelő egyeztetések kísérték,

– a gyakorlat kialakítását segítő döntések jól definiáltak és közérthető formában hozzáférhetőek,

– a gyakorlat megvalósította a kitűzött célt, pozitív hatása kihat más kapcsolódó területek gyakorlataira, és a lakosok pozitívan értékelték,

– a gyakorlat bevezetése jelentős, mérhető hatékonyságjavulást eredményezett,

– a gyakorlat hozzájárul a település egyik (vagy több) problémájának megoldásához és ez a probléma sok településen jellemző, s kevéssé ismert a megoldása,

 a gyakorlat integrálódott az önkormányzat cselekvéssorába, megalapozott a pénzügyi és szervezeti fenntarthatósága,

– a gyakorlat bevezethető több más településen is különösebb probléma nélkül.

 Alsómocsolád Község Önkormányzata is indult a pályázaton. A KÖZ-TÉR-HÓLÓ program, melyet bemutattunk a Magyar Territoria Innovációs Díj Szervező Bizottság elismerésben részesült. A díjátadásra 2013. október 9-én a Belügyminisztériumban került sor.

 Az elismerés lehetőséget teremtett arra, hogy versenybe szálljunk az Európai Territoria Innovációs Díjért.

 Pályázatunk tárgya: „A Magunk kenyerén” Helyi Gazdaságfejlesztési Program és a program végrehajtását segítő helyi fizetőeszköz a „rigac” bemutatása, és a tapasztalatok elemzése.

 Az európai országokból angol vagy francia nyelven beérkező pályázatokat ez év decemberében a Boulogne-i(Franciaország) székhelyű TERRITORIA Observatorie National-de I’Innovation Publiqua szervezet szakértői bírálják el.

 

 

 

Dicső László

polgármesterLegfrissebb híreink