Általános tudnivaló a járványügyi helyzetről és intézkedésekről

Feltöltve: 2020-09-01

Június 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, helyette életbe lépett a járványügyi készültség és néhány alapvető védelmi intézkedés továbbra is érvényben van. Fontos, hogy figyeljünk egymásra, a kézmosásra, és ha valaki a koronavírus-fertőzés tüneteit észleli magán, akkor hívja háziorvosát!

A vírus behurcolásának veszélye miatt a kormány szeptember 1-jei hatályba lépéssel tovább szigorította a Magyarországra történő beutazást.

Főszabály szerint
- külföldi állampolgár nem léphet be Magyarországra,
- a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig 14 napos hatósági házi karanténba kell vonulniuk, amelyet csak önköltségükre elvégzett 2 db negatív PCR-laboreredmény esetén lehet feloldani.

Szeptember 01-jén elindult az iskola, kiemelten fontos a szülők és a tanárok felelőssége! Az iskolák protokollt kaptak a járvány elleni védekezést segítő teendőkről. Továbbra is alapfontosságú, hogy beteg, a koronavírus tüneteit mutató gyermeket ne engedjenek a szülők közösségbe!

A 65 év felettiek külön délelőtti vásárlási sávja megszűnt. Az élelmiszerüzletek, patikák, drogériák a megszokott rendben fogadhatják a vásárlókat.

A maszk viselése továbbra is kötelező az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön. A maszkot helyettesítheti a szájat és az orrot eltakaró sál vagy kendő is. 6 év alatti gyermeknek nem kell szájmaszkot viselni!

A vendéglátó üzlet benti részeiben – ahol a vendégek is tartózkodnak – a dolgozóknak maszkban, vagy maszkot helyettesítő eszközben kell lenniük.

Az üzletek, vendéglátóhelyek, szálláshelyek, mozik, színházak, uszodák, fürdők stb. korlátozás nélkül nyitva lehetnek. 500 fő feletti zenés, táncos rendezvény továbbra sem tartható.

 

Borítókép forrása: https://pixabay.com/hu/photos/k%C3%A9z-fert%C5%91tlen%C3%ADt%C3%A9se-fert%C5%91tlen%C3%ADt%C3%A9s-4954840/Legfrissebb híreink