Maszkviseléssel kapcsolatos tájékoztatás

Feltöltve: 2020-09-17

A maszk viselése továbbra is kötelező MINDEN üzletben, moziban, színházban, közösségi színtéren, könyvtárban, múzeumban, művelődési házban, faluházban, egészségügyi és szociális intézményben, ügyfélfogadási irodában, illetve a tömegközlekedési eszközökön. A maszkot helyettesítheti a szájat és az orrot eltakaró sál vagy kendő is. 6 év alatti gyermeknek nem kell szájmaszkot viselni!

Ha valaki egy boltban nem viseli a maszkot, a vevő és a bolt is kap büntetést; a boltos a második ilyen esetben figyelmeztetést kap, harmadszor már be fogják zárni az üzletet.

 

A vendéglátó üzlet (étterem, fagyizó, pub, kocsma) benti részeiben – ahol a vendégek is tartózkodnak – a dolgozóknak maszkban, vagy maszkot helyettesítő eszközben kell lenniük.

 

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében a kormányhivatalok ügyfélszolgálatain és a kormányablakokban az alábbi óvintézkedések betartásával történik az ügyfélfogadás:

  • kötelező az arcot eltakaró maszk, kendő vagy sál viselése,
  • az ügyféltérben kísérő csak kivételesen indokolt esetben tartózkodhat,
  • a megfelelő védőtávolság biztosítása érdekében az ügyféltérben tartózkodó ügyfelek száma korlátozásra kerülhet.

 

Szigorítások várhatók 2020. szeptember 15-től a Volánbusz Zrt. járműveinek és a MÁV vonatainak igénybevételénél. Mindkét közlekedési társaság – a MÁV és a Volánbusz is – arra kéri utasait, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, lázzal vagy meghűléses tünetekkel járó betegség esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket.

Azokat az utasokat, akiken nincsen maszk, leszállítják a közlekedési eszközökről!

 

Borítókép forrása: https://pixabay.com/hu/vectors/v%C3%ADrus-maszk-koronav%C3%ADrus-betegs%C3%A9g-4999857/Legfrissebb híreink