Mit tegyünk a kerti hulladékkal, ha törvény tiltja az égetésüket?

Feltöltve: 2020-10-22

Jogszabályi változások miatt 2021. január 1-e után tilos lesz a kertben keletkező ágak, vesszők, avar égetése.
 
Korábban az önkormányzat hatásköre volt, hogy szabályozza a kerti hulladékok égetését. Alsómocsoládon eddig erre heti egy alkalommal, keddenként volt lehetőség. A törvényi változás miatt január 1-től ez is tilos lesz.
 
Hogy mi az oka a szigorú korlátozásnak?
„Az avarégetés légszennyezése nagyon hasonló a dohányzáséhoz, ezért a hatását is ehhez lehet leginkább hasonlítani. Csakhogy egy kupac avar százezer szál cigarettának felel meg. Az avarégetés légszennyezésre gyakorolt hatását nemzetközi kutatások során is vizsgálták. Két szennyezőt emelnék ki különösen: a részecskeszennyezés rendkívül káros, száz kiló avar elégetése akár kilencvenmillió köbméternyi levegőt is elszennyezhet. Ez azt jelenti, hogy egy őszi estén, amikor a légrétegzettség miatt a talajtól néhány tíz méterre gyűlik fel a légszennyező anyag, akár egy tízezres település teljes légterét is képes beszennyezni egyetlen kupac avar – meghaladva az összes autó szennyezésének mértékét. A másik veszélyes anyag a benz(a)pirén, amiből jelentős mennyiség képződik az égetés során. Ez az egyik legsúlyosabb rákkeltő hatású anyag. Egy teljesen átlagos szervezetben is képződhetnek rákos sejtek, de ezeket a szervezet rendre legyűri, a benz(a)pirén viszont ezt a mechanizmust iktatja ki, így szabad utat enged a rák terjedésének.” (www.szimpatika.hu)
 
De ha nem égethetünk, mit tehetünk ezekkel a kerti hulladékokkal?
Erről a kérdésről szeretnénk beszélgetni, közös megoldást találni, ezért szeretettel várunk minden érdeklődőt
 
2020. november 17-én, kedden 16:30-tól a Konferencia Központba
 
A program várhatóan kb. 3 órás lesz, a műhelymunka után kötetlen beszélgetésre is sor kerül helyi borokkal, pogácsával.
 
Találjunk jó megoldásokat közösen!
 
Részvételi szándékukat 2020. november 12-ig jelezzék Zagyva Gabriellának a +36-70/775-8418-as telefonszámon, Messengeren vagy a kozossegertvallalkozo@gmail.com e-mail címen.

 

Borítókép forrása: https://pixabay.com/hu/photos/kert-komposzt-term%C3%A9szet-bio-talaj-4725522/Legfrissebb híreink