Magunk Kenyerén, magunk kertjében

Feltöltve: 2021-01-19

A 2020-as év olyan változásokat hozott az életünkbe, amikre egy évvel ezelőtt gondolni sem mertünk volna. A változásoknak pedig koránt sincs még vége. Bár megkezdődött a védőoltások beadása, nem tudhatjuk, mikor áll vissza az élet a megszokott kerékvágásba. Ahogy sokan emlegetik: mikor kaphatjuk vissza a normális életünket. Bezártak a közösségi terek, a vendéglátó és szórakozó helyek, munkahelyek szűntek meg, nőtt a létbizonytalanság, megugrottak a költségek és bizony nőttek, és várhatóan tovább fognak nőni az alapvető élelmiszerek árai is. Felmerül a kérdés, mit tehetünk ebben a helyzetben? Hogyan használhatjuk ki a falusi életből származó előnyeinket? Biztos, hogy az a normális élet, amit a koronavírus előtt éltünk? Talán tekinthetünk erre a helyzetre úgy is, mint egy lehetőségre a változáshoz.
 
Alsómocsolád Község Önkormányzata segíteni szeretné azokat a családokat, akik szívesen termelnének zöldséget, gyümölcsöt, vagy tartanának haszonállatokat. Sok helyen megvan az erre alkalmas kertek, ólak, eszközök, másoknál talán lenne igény, de nem adottak a lehetőségek. Ezért szeretnénk felmérni, mely családok termelnek zöldséget-gyümölcsöt, kik azok, akik esetleg vállalnák, hogy mások számára is termesztenének bizonyos terményeket. Kik azok, akik akár szakmai tanácsadást, akár vetőmagokat, palántákat fogadnának szívesen, vagy éppen területet szeretnének igényelni a termesztéshez.
 
Szintén gondolkodunk a közösségi állattartás – elsősorban baromfitartás – elindításában. Ehhez is szeretnénk felmérni az igényeket és az elkövetkező 2 hétben mindenkivel – akit valamilyen szinten érdekelnek ezek a programok – egyeztetni az egyéni igényekről és lehetőségekről.
 
Ezért kérjük, akit érdekelnek a lehetőségek az alább felsorolt területeken, 2021. január 21-ig jelezzék a lenti elérhetőségek valamelyikén.
 
Tervezett programok:
- Háztáji kertészet, zöldség-, gyümölcstermesztés támogatása vetőmagok, palánták biztosításával, tanácsadással, oktatással
- Földterület térítésmentes biztosítása kertészeti termesztéshez
- Saját igényeken túl megtermelt zöldség, gyümölcs közösségen belüli értékesítése
- Zöldség-, gyümölcs közösségi feldolgozása
- Háztáji állattartás támogatása
- Közösségi baromfitartás (tyúk, liba, kacsa)
 
Bízunk benne, hogy ezek a kezdeményezések sikeresek lesznek és közösen tudunk tenni azért, hogy az alapvető élelmiszereink egy részét magunk termeljük meg, közösségileg dolgozzuk fel, visszahozva ezzel a hagyományos falusi élet egy szeletét, egészségesebb élelmiszerekhez jussunk úgy, hogy ezzel a környezetünket is védjük és anyagilag is jobban járunk egyéni és közösségi szinten egyaránt.
 
Kérjük, segítsék a munkánkat a felmérésben való aktív közreműködéssel!
 
Bakradze Rita és Zagyva Gabriella
Telefon: +36-70/775-8418
E-mail: kozossegertvallalkozo@gmail.com


Legfrissebb híreink