Minek nevezzelek? - SZAVAZÁS -

Feltöltve: 2021-02-11

Február 01-vel lezárult az ötletek beküldésének határideje a tó és a kilátó elnevezésére. A beérkezett javaslatokat, valamint a hozzájuk fűzött indoklásokat csokorba szedtük és most közzétesszük, hogy megkezdődhessen a szavazás.
 
A beküldött elnevezések közül a legtöbb szavazatot kapott ötlet nyeri el a végleges nevet mindkét kategóriában.
 
A szavazás határideje február 28. vasárnap éjfél.
 
A szavazatokat a kissprogramturizmus@gmail.com e-mail címre, vagy az Alsómocsolád Programturizmus részére messenger üzenetként lehet küldeni, vagy a +36-30/432-4043 telefonszámon leadni!
 
Eredményhirdetés március 01-én, hétfőn lesz, a beküldők között pedig az ajándék sorsolás szintén ezen a napon fog megtörténni.
 
Ötletek a tó elnevezésére:
 1. Szivárványos tó (indoklás nélkül érkezett)
 2. Falurét-Tengerszem
A falunak nincs köze semmilyen tengerhez, se magas hegyhez, a település legalacsonyabb területe. Neve elárulja a keletkezését: a falu korábbi rétjének elárasztásával jött létre. Tiszta vize sütés-főzésre, bográcsozásra, találkozásra kialakított rendezett környezete, vadregényes látképe sok turistát vonz. Lehet rajta kenuzni, szakszerű vezetéssel hajókázni, a vízi és vízparti élőlényeket megfigyelni, fotózni. A távlati tervekben még vízi versenyek szervezése és lebonyolítása is szerepel. Gazdasági hasznot a tó úgy is hajt, hogy a falu lakosai bérben halastóként működtetik.
 1. Hábi-tavak
Mivel a tó a Hábi patak felduzzasztásával keletkezett, így a tó megtartaná a Hábi nevet.
 1. Csillag Pletna-tó
Mivel a tó egyik legfőbb különlegessége, egyedisége a pletna hajó, és a tó partján fekvő csillagvizsgáló, így a két látványosságról kapná a nevét.
 1. Keresztes-tó
Mivel régen a tó végében a Keresztes tanya állt.
 1. Ezüst Tó (indoklás nélkül érkezett)
 2. Bükkösdi-tó
Amikor a tavakat kialakították, a településen működő termelőszövetkezet vezetője Bükkösdi József volt.
 1. Majthényi-tó
 Báró Majthényi József birtokához tartozott a Kis-erdő alatti nagy rétség, ahol ma halastó van.
 
Ötletek a kilátó elnevezésére:
 1. Bada-Mocso
A "Bada" név arra utal, hogy a régi öregek azt a területet, ahol most a kilátó áll, Badacsonynak hívták. A "Mocso" pedig a Mocsoládot képviselné.
 1. Badacsony-kilátó
Elődeink találékony névadása igazolhatja a falu 18 méter magas, három szintes, 2015-ben készült kilátójának "vezetéknevét", melyet röviden összefoglalok. A Badacsony földrajzi név, a Balaton északi partján lévő és az egész vidék legjobb bortermelő hegyére utal. Azt szerették volna a mocsoládi gazdák saját szőlőik és boraik minősítését minden magyarázat nélkül bárki tudomására hozni, hogy a falu többi bortermő területe közül ez viszi el a pálmát, akárcsak a balatoni szőlők és borok közül a badacsonyi! Ez a terület is egy kisebb hegy, déli fekvésű, sok napsütést kapott rajta az ültetvény, akárcsak az igazi Badacsonyon. Már az 1855-ös kateszteri térkép alapján is 13 kat.hold szőlőt műveltek a területen. A Kilátó Mocsolád Badacsony hegyének felső részén található, melyet az idők folyamán akáccal telepítettek be, így a fák ölelésében áll, az un. hazai - azaz nem direkt termő - szőlőkre és szőlősgazdákra már csak emlékezni tudunk. Ez a tény is indokolja, hogy a remény szerint Badacsony-kilátónak frissen elnevezett építmény a maga méretével és közkedveltségével visszahozza a mindennapi életbe és köztudatba a korábban használt kedves Badacsony szót!
 1. Ezüst Hárs- kilátó (indoklás nélküli)
 2. Erdőkerülők kilátója (indoklás nélküli)
 3. Majthényi- kilátó
Báró Majthényi József 1848-ban Kossuth személyi titkára volt. Ő szervezte meg a baranyai nemzetőrséget is.
 1. Kulcsár-kilátó
Kulcsár József a mocsoládiak megbecsült tanítója volt.
 1. Három Leány Kilátója
Az ötlethez egy, a beküldő általi saját kitalált történet tartozik:
 
A mocsoládi Három Leányok
Hol volt, hol nem volt, a Mecsek lankáinál, ott, hol a dombok a mocsaras vidékbe lógatják a lábaikat, élt János király feleségével és három gyönyörű lányával. Boldogságukat csupán az árnyékolta be, hogy a királyné súlyos betegségbe esett és meghalt.  A király búslakodott, saját fájdalmánál csak az volt nagyobb, hogy látta, mennyire szomorúak a lányai, hogy édesanyjuk nélkül maradtak. Így aztán új feleséget keresett magának, aki élete párja és lányai szerető anyja lehet.
Csakhogy a mostoha királyné gonosz volt és féltékeny. Azt akarta, hogy a trónt az ő egyetlen fia örökölje, ezért addig ármánykodott, míg a három leányt elveszejtette. A falu határában csörgedező patakot melyben az élet vize csordogált, elrekesztette, a forrásokat eltömítette, a keletkező három tóba zárta a három lány - Hűség, Állhatatosság és Békesség - lelkét.
A király, látva, hogy lányai miatta vesztek el, eszét vesztette fájdalmában. Megtett mindent, hogy lelküket kiszabadítsa a tóból, de a birodalmában elveszett a hűség, az állhatatosság és a békesség. Az emberek békétlenkedni kezdtek, a szomszédok összevesztek, a családok széthullottak. A békétlenség, háborúság oda vezetett, hogy az emberek lerombolták a dombtetőn álló királyi várat, és elkergették a királyt és királynét, végül el is hagyták a birodalmat. János király nem tudta azonban elhagyni a földet és a tavakat, ezért betyárnak állt, a királyi vár helyén pedig elkezdett fákat ültetni, és megtisztította a forrásokat, melyek friss vízzel látták el a tavakat. Elültette a makkokat, a facsemetéket pedig minden nap a három tó vizével öntözgette. A faluban lassan visszatért az élet. Az emberek megértették, hogy a Hűség, az Állhatatosság és a Békesség nem veszett el. A tavakat ezért elnevezték HÁB-i tavaknak.
Teltek-múltak az évek, a fák cseperedtek, végül erdővé terebélyesedtek, a falu újra benépesült. A falu lakói János király - Jancsi betyár emlékére a felcseperedett fákból a régi vár helyén egy kilátót ácsoltak, ahonnan a mai napig látni a tavakat.
Úgy beszélik, aki elültet egy virágot a Három Leány Kilátónál, és azt a tó vizéből vett vízzel öntözi, maga is megkaphatja a Hűség, az Állhatatosság és a Békesség erejét.
Így volt, igaz volt. Aki nem hiszi, járjon utána.


Legfrissebb híreink