Tájséták szervezése a táj nemzetközi napjához kapcsolódóan

Feltöltve: 2021-11-08

A táj nemzetközi napját az Európai Táj Egyezmény megvalósításának jegyében kezdeményezte az Európa Tanács 2017-ben. Időpontja minden év október 20., a tájegyezmény aláírásra történő megnyitásának évfordulója. A hazai natúrparkok már abban az évben elindították „Tájnapi tájséták natúrparkjainkban” című rendezvénysorozatukat, és hirdetnek meg azóta is minden évben változatos terepi programokat az évszaknak is köszönhetően varázslatos színekben pompázó natúrparki tájak megismerésére.
 
A magyarországi natúrparkok az idén is tájséták szervezésével csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez. A túrákat nem csak ezen a napon, hanem az október 20-i dátumot megelőző és az azt követő napokban is meg lehetett valósítani.
 
A Hét Patak Gyöngye Natúrpark természeti kincseinek megismertetése érdekében Egyesületünk is meghirdette akcióterületén a tájséták szervezésének lehetőségét.
 
Október 20-án, a táj nemzetközi napján tájsétálók lelkes csapata indult útnak, hogy felfedezzék Alsómocsolád község természeti kincseit és épített örökségét. A tájséta a faluközpontból indult a kilátó, majd az Erdei tornapálya felé, ahol a túra végén a résztvevők együtt piknikeztek.
 
Október 23-án, szombaton Szalatnak község természeti kincseit, valamint történelmének különleges eseményeit és helyszíneit ismerhették meg a Tájséta résztvevői. Az útvonal erdők szélén, dombok mentén haladt, érintve a világháborús sírkertet és a régi temetőt, ahol Gulácsi Erika túravezető mesélt az Önkormányzat családfa-kutató kezdeményezéséről is.
 
Nagy örömünkre, a kisvaszari óvodásoknak is szerveztek kirándulást a tájséták hetében, így ők is ismerkedtek a településüket körbeölelő erdőségek lakóival, növényeivel.

 

A rendezvények az Agrárminisztérium támogatásával valósultak meg.

 

Fotók a rendezvényekről:
 
Alsómocsolád
 
 
 
Szalatnak
 
 
 
Kisvaszar
 


Legfrissebb híreink