Településfejlesztési Díjat kapott Alsómocsolád

Feltöltve: 2022-12-20

A Településfejlesztési Szövetség által meghirdetett díjpályázaton a „Magunk Kenyerén Helyi Gazdaságfejlesztési Program” a szakmai zsűri döntése alapján „Szolgáltatásfejlesztési” kategóriában a községek között elnyerte a TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI DÍJ-at.
 
Részlet a díjátadón elhangzott laudációból:
 
„Alsómocsolád a tavalyi díjazottunk, Szalatnak község északnyugati szomszédja, így a térképre tekintve elmondhatjuk hogy ez az észak-baranyai járás „A magyar társadalmi innováció szilícium-völgye”.
 
Alsómocsoládon az autonómia új értelmet nyert: a települési szintű öngondoskodás, a magabíró települések példaértékű sikertörténete valósult meg, melyet ismert közgazdászok és társadalomtudományi szakemberek közreműködésével alkottak meg. A 307 fős baranyai zsáktelepülés – építve a földművelési, állattartási, kézműves hagyományaira és megújulási képességére – kizárólag saját forrás felhasználásával „Magunk Kenyerén” elnevezéssel Helyi Gazdaságfejlesztési Programot indított 2013-ban. A Program sikerességének előmozdítása érdekében, a magyar hivatalos fizetőeszköz (forint) helyettesítésére helyi fizetőeszközt, közösségi pénzt (Rigac) bocsátott ki, melyet Rigac Jancsiról, a környék híres betyárjáról neveztek el. A program célja a meglévő értékek megőrzése, a létrehozott erőforrások gazdaságos használata, az, hogy az itt élők ismét éljenek a környezet biztosította gazdálkodási lehetőségekkel, a településben meglévő szolgáltatási potenciállal, a mindennapi életükbe beépítve ezeket, javítsák életminőségüket.
 
Az innovatív, más településekre is adaptálható program a helyi gazdaság fejlesztése mellett egyaránt megvalósít közösségfejlesztési, szolgáltatásfejlesztési elemeket is.
 
„A “Mocsoládi táj” mesél. Népcsoportokról, kiknek otthont adott, nehéz emberi sorsokról melyeket próbára tett, felejthetetlen iskolamesterekről, földesurakról, betyárokról, örömről, bánatról, töretlen akaratról és fejlődésről. Sehol nincs ilyen jó illatú levegő. Itt a virágok szebben nyílnak, a madarak éneke az Égig hangzik, a Szent András patak csobogása, az erdő suttogása új és új titkokat mesél a tájról mely szívünknek a legkedvesebb.”
 
A mi szívünknek pedig az ilyen komplex, innovatív, közösségteremtő, és közösségmegtartó társadalmi innovációk a legkedvesebbek, ezért Alsómocsolád Magunk Kenyere Programját Településfejlesztési díjjal jutalmaztuk.”
 
 
 


Legfrissebb híreink