Térben-Időben pódiumbeszélgetés

Feltöltve: 2023-03-28

Szeretettel várunk minden érdeklődőt 

2023. április 21-én pénteken 18 órára 

Alsómocsoládra, a Konferencia központba (7345 Alsómocsolád, Rákóczi u. 12.)

a Térben-Időben Pódiumbeszélgetésre a helyes természeti erőforrás-gazdálkodás kihívásairól!

 

“A világ összefügg, és akármiről van szó, mindenről szó van.” 

Babits Mihály

Kedves Érdeklődők!

A ma hazánkban és Európában történő változások fényében sokan feltesszük magunkban azt a kérdést, hogy vajon majd miként néz ki közelebbi vagy tágabbi környezetünk 10, 20 vagy 50 év múlva?

Számos közéleti cikk és tudományos tanulmány foglalkozik jövőbeli szcenáriókkal, ezek közül azzal is, hogy a jövőről szóló döntéseink és fejleményeik mennyire függenek világszerte természeti erőforrásaink elérhetőségéről és használatáról. Viszont ritkábbak azok a megközelítések, melyek a helyi természeti erőforrások ismeretét és helyes felhasználását közvetlenül kapcsolják a helyi fenntarthatósághoz, így a helyi közösségek közép és hosszú távú boldogulásához, életminőségük javításához és általában a jövőjükhöz.

Térben-időben beszélgetéssorozat hiánypótló ezen a téren. Tartalma helyes helyi természeti erőforrás-gazdálkodás kihívásairól szóló eszmecsere. Az első, a beszélgetéssorozatot beindító pódium 2021. szeptemberében volt Pécsett, a Falukonferencián, ahol az az ötlet is megfogant, hogy az ottani eseményt kövesse több, hasonló beszélgetés, mégpedig egy-egy kiválasztott településen. Azóta több helyen, több témakörrel jöttünk össze, a Covid19 járvány alatt rádióműsorokban.  

A beszélgetések 4 állandó, különböző szakmai háttérrel rendelkező partnerrel, valamint alkalmanként egy-egy helyi szakértővel/érdek-képviselővel folynak. Az interdiszciplináris megközelítésben a beszélgetőtársak általános és aktuális, a témához kapcsolódó helyi és térségbeli fejleményeket vázolnak fel, figyelembe véve az adott hely természeti, gazdasági és társadalmi adottságait. A kihívásokról és lehetőségekről a beszélgetés folyamán mindegyik szakértő elmondja megközelítését/szakmai véleményét. A helyi beszélgetőpartnernek alkalma nyílik fényt vetni a helyi érdekességekre, valamint saját és közösségének megközelítésére, melyekre a szakértők reflektálnak. Ezután a közönség kérdéseit is fogadjuk. 

Visszajelzések alapján úgy véljük, hogy ezek a beszélgetések tartalmilag ugyanúgy, mint struktúrájukban egyediek hazánkban és a helyi laikus érdeklődők számára is fontos tartalmakat nyújthatnak, megerősíthetik őket szakmailag és térségük értékeinek mélyebb megismerése által. 

A beszélgetések egyúttal a helyszínek megválasztása által a vidék, az apró és közepes méretű falvak és térségeik kérdéseire, kihívásaira is fényt szeretnének vetni és szorgalmazzák a szakmai fenntarthatósági párbeszédet.

A beszélgetések állandó partnerei:
Sallee-Kereszturi Barbara, humánökológus, oktató-tanácsadó, ügyvezető BARKE Iris Kft. - egyúttal moderátor
Dukay Igor, természetvédelmi szakértő, ügyvezető RENATUR
Dr. Kovács Tibor, zoológus, természetvédelmi szakértő, a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság elnöke
Dr. Póla Péter (tudományos munkatárs, KRTK Regionális Kutatások Intézete)

Meghívott vendég:

Halmai Gáborné az Észak-Hegyháti Mikrotérségi Unió vezetője

 Legfrissebb híreink