Demokratikus Alsómocsoládi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat

 

Elérhetőségek:

Cím: 7345 Alsómocsolád, Rákóczi u. 21.
Tel/fax: 72/451-749

 

Bemutatkozás:

A Demokratikus Alsómocsoládi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat ’96-os megalakulása óta törekszik a településen élő 6-30 éves korosztály számára érdekvédelmi, érdekképviseleti fórum biztosítására, a fiatalok igényeinek megfelelő kulturális, sport és közéleti programok szervezésére, a korcsoport számára önálló döntéshozatal, felelősségvállalás biztosítására, kapcsolattartási lehetőség megteremtésére, szinten tartásának biztosítására a települési önkormányzattal, a településen és azon kívül működő civil szervezetekkel. A szervezet fontosnak tartja, hogy a gyermek és ifjúsági korosztály ismerje Alsómocsolád természeti és kulturális értékeit, programjaikkal erősíteni kívánják a helyi identitás-tudatot, e mellett az önkéntesség és az aktív közösségi élet fontosságára is felhívják a célcsoport figyelmét. Fontos céljuk és feladatuk az utánpótlás nevelés, melynek hatékony eszközei a Játszóház-programok.

A Demokratikus Alsómocsoládi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat 1996-ban alakult, a település polgármestere, Dicső László kezdeményezésére, támogatásával. Polgármester úr nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a fiatalok „tipegve”, már kisgyermekként megismerkedjenek a felnőttkorban rájuk váró demokratikus társadalom szabályaival.

A gyermek- és ifjúsági önkormányzati választásokat 2004 óta 2 évente tartanak Alsómocsoládon. A választással kapcsolatos tudnivalókat a Választási Szabályzat tartalmazza. Választó és választható minden alsómocsoládi gyermek és fiatal, akik betöltötték 10. életévüket, de a 35. életévüket még nem. A választójog egyenlő, a szavazás közvetlen és titkos. A településen a helyi választási munkacsoport minden év március 31-ig elkészíti a választók nyilvántartását, amelyet hirdetmény formájában közzétesznek a településen.

Választási szervek:

- Helyi választási munkacsoport: 3 fő

- Települési jelölő bizottság: 3 fő

- Szavazatszámláló bizottság: 3 fő

Bármely választópolgár ismertethet választási programot, népszerűsíthet jelöltet, szervezhet választási gyűlést, tarthat választási kampányt. Minden választópolgár csak három jelöltet ajánlhat. Képviselőjelölt az, akit a település 5 választópolgára jelöltnek ajánlott. Szavazni kizárólag személyesen, a kijelölt szavazóhelyiségben lehet. Polgármester az a jelölt lesz, aki a  választópolgárok által leadott érvényes szavazatok közül a legtöbbet kapta.