Hét Patak Gyöngye Natúrpark Egyesület

Térségünkben 2010. szeptember 2-án alakult meg a Hét Patak Gyöngye Natúrpark Egyesület, amely 8 településen  Alsómocsolád, Ág, Csikóstőttős, Gerényes, Kárász, Kisvaszar, Köblény, Szalatnak – mint akcióterületen fejti ki tevékenységét.
 
A natúrpark nem más, mint természeti és tájképi értékekben gazdag, nagy kiterjedésű kultúrtáj, amelynek hosszú távú fenntartását, a természet és az épített környezet összehangolt és tudatos fejlesztése jelenti. A natúrparkot a térség településeinek, vállalkozásainak, civil szervezeteinek összefogása jelenti, ami komplex területfejlesztési egységet teremt. A natúrpark nem a természetvédelmi törvényben szereplő fogalom, hanem – gyakorlati és nem törvényi értelemben – területfejlesztési kategória.
 
A Hét Patak Gyöngye Natúrpark Egyesület fő célja a térségben a természeti és kulturális örökség megőrzésében, védelmében való közreműködés, a gazdasági és társadalmi fejlődéshez való hozzájárulás, melybe bele tartozik a mezőgazdaság, a kézművesség, és a turisztikai szolgáltatások kialakítása, összehangolása, fejlesztése, a falumegújítás és területi tervezés, a nevelés, képzés, információ átadás és kísérleti projektek megvalósítása.
 
A Hét Patak Gyöngye Natúrpark tájértékekben rendkívül gazdag, erdőkkel borított hegyekkel, dombokkal, festői völgyekkel, tisztavizű forrásokkal, szabadidős lehetőségeket biztosító tavakkal, patakokkal, mezőkkel és a falvaiban kézművesekkel, még élő hagyományokkal, az azokat bemutató rendezvényekkel várja az érdeklődőket.
 
További információ: http://hetpataknaturpark.hu/