Szabadidős tevékenységek, látnivalók

Elérhetőség:

Kiss Gergely és Kiss-Cseh Gabriella
Telefon: +36-30/432-4043
E-mail: kissprogramturizmus@gmail.com

 

Lombház: A Virágsűrűtől délre elhelyezkedő Róka gödör bebejáratának közelében egyedi kialakítású lombház kapott helyet, ami egy függőhíddal, és az annak végén létrehozott magaslessel kedvelt kirándulóhelye Alsómocsoládnak.

 

Erdei tornapálya: A parkerdőként kezelt Virágsűrűben az erdészet és Alsómocsolád Község Önkormányzata 2004-ben erdei tornapályát és tanösvényt alakított ki. Az erdőben és a völgyben elhelyezett fajátékok és ügyességi eszközök a sport és mozgás szerelmeseinek kedveznek, míg az Élő erdő tanösvény mentén elhelyezett tájékoztató táblák segítségével az állat- és növényvilágot ismerhetik meg az érdeklődők. A völgy közepén pihenő- és tűzrakóhely került kialakításra.

 

Erdei kilátó: 2015 óta magasodik Alsómocsolád fölé a fából épített, több mint 18 méter magas erdei kilátó, hogy a három szintes építményből kitekintve megcsodálhassák az érdeklődők az alsómocsoládi táj szépségeit. A kilátó lábánál tájékoztató tábla, valamint Kökényszemű Katica és a mocsoládi erdőkerülő – az álruhába bújt Éliás királyfi – faragott szobra került elhelyezésre, akik a Palacsintás király című mesejátékból lehetnek ismerősek az olvasók számára.

 

Tanösvények: A környezeti nevelés Alsómocsoládon fontos cél és feladat mind a településen élő különböző korosztályok számára, mind a Kölyök Fészek Erdei Iskolába érkező iskolás csoportok számára egyaránt. A környék természeti-táji örökségének megismerését több tanösvény is szolgálja. A 2,5 km hosszú Mókus tanösvény Alsómocsolád és környéke legjellemzőbb fafajait és erdei élővilágát mutatja be tájékoztató táblák és foglalkoztató füzet segítségével. Az 1 km hosszú Nagy kócsag tanösvény útvonalát végig járva a vizek és vízpartok élővilágával ismerkedhet meg az érdeklődő táblák és foglalkoztató füzet segítségével. A Faluséta ösvény a község látnivalóit mutatja be kettő útvonal mentén. A piros, illetve a kék utat az út színének megfelelő „lábnyomok” jelölik település szerte. A látnivalókkal kapcsolatos információkat QR-kóddal ellátott leporelló segítségével lehet megismerni.

 

Kemencés udvar: Hangulatos vacsorák, rendezvények helyszíne.

 

Kültéri fitness park: Pályázati forrásból került kialakításra a Fesztiváltér alsó sarkában a Fitness park, ahol a mozgásra vágyók teljesen ingyen, ráadásul a friss levegőn végezhetik el a különböző gyakorlatokat.

 

Játszótér: A falu közkedvelt játszótere folyamatos bővítés-szépítés alatt áll. Szinte minden évben készül valami; van már kerítés, kisvonat és ökrös szekér is. A játékok elkészítésében az alkotótábor fafaragói is kivették részüket. A településen élő gyerekek nagy becsben tartják Játszóterünket, a nyári hónapokban estig lehet hallani vidám kacagásukat.

 

Bográcsozási lehetőség

Kirándulások