Klímabarát Települések Szövetsége

A Klímabarát Települések Szövetségének tagjai sokszínű földrajzi, demográfiai, gazdasági, kulturális adottságokkal rendelkeznek. Találunk közöttük párszáz fős falvakat, kistelepüléseket, fővárosi kerületeket és megyei jogú városokat is az ország minden részéről, tágabban pedig a Kárpát-medence magyarlakta vidékeiről. Ezek a települések különbözőségeik és hasonlóságaik, helyi lehetőségeik, értékeik és korlátaik ismeretében fogtak össze, hogy egymást segítve és egymásnak példát mutatva lokálisan vegyék ki részüket az éghajlatváltozást fokozó antropogén hatások globális visszaszorításában.
 
Céljuk egy fenntartható, a jövő generációk számára is élhető és szerethető környezet kialakítása. Prioritásuknak tekintik azokat a lépéseket, amelyek saját erőforrásaikhoz, lehetőségeikhez mérten mérsékelik az éghajlatváltozás káros hatásait és segítik a település és a lakosság klímaadaptációját.
 
Felelős közösségként a közigazgatásuk alá eső területek klímabarát átalakításáért és a lakosok környezettudatos szemléletváltásáért munkálkodnak. A megkezdett és a jövőben tervezetett és megvalósított beruházásoknál szempont annak klímabarát és fenntartható volta. A lakosok számára rendszeresen szerveznek szemléletformáló akciókat. Ezek segítségével a helybéliek is megismerkedhetnek az éghajlatváltozás érzékelhető és előrelátható hatásaival, a megváltozott éghajlati jellemzőkhöz való alkalmazkodás módjaival, valamint azzal is, hogy hogyan kell környezettudatosan vezetni életüket ahhoz, hogy fenntartható környezetben, a természettel harmóniában élhessenek.
 
További információ: http://www.klimabarat.hu/