“Az én kertem - az én lelkem” tábor

Az Alsómocsoládi Községfejlesztő és Szolgáltató Nonprofit Kft. Alsómocsolád Község Önkormányzatával együttműködésben egy 4 napos tábort szervez azoknak, akik szeretnének testközelből megismerkedni a vidéki élettel, az ökológiai gazdálkodás, kertészet alapelveivel és ezen keresztül saját magukkal. A természettel való harmonikus kapcsolaton, együttműködésen alapuló program lehetőséget biztosít a tanulásra elméletben és gyakorlatban, az önfejlesztésre, ugyanakkor a csapatépítésre és a pihenésre, az aktív kikapcsolódásra is.

 

A fő alapelvek a táborban: lelassulás, slow, jelenlét, természettel való összhang, együttműködés, erőszakmentesség. Megfigyelés-tervezés-cselekvés a kertben és saját magunkban is. Ökológiai kertkultúra, önismeret, önfejlesztés.

 

A helyszín

Alsómocsolád község – melyen hét évszázad hagyta “keze nyomát”- Baranya északi szegletében a Baranyai Hegyhát nyitott kapujaként várja, fogadja és visszavárja vendégeit. Községünkre jellemző lakóinak összefogása. Életünket számtalan civil szervezet színesíti öntevékenyen kapcsolódva ünnep-, és hétköznapjaink eseményeihez, őrizve épített-, és kulturális értékeinket.

Épített örökségünk fő ékességei a 1836-ban épült Szent András templom és a Sztankovánszky kastély. A pihenni vágyóknak, községünk ideális hely. Lehet csónakázni, kenuzni, barangolni a “Virágsűrű”– ben, piknikezni, és edzeni az Erdei tornapályán. Vendégeink a Kálvária-dombról mesés panorámában gyönyörködhetnek. Vendégházunk és diákszállónk szállást és teljes ellátást biztosít.

A “Mocsoládi táj” mesél. Népcsoportokról, kiknek otthont adott, nehéz emberi sorsokról melyeket próbára tett, felejthetetlen iskolamesterekről, földesurakról, betyárokról, örömről, bánatról, töretlen akaratról és fejlődésről. Sehol nincs ilyen jó illatú levegő. Itt a virágok szebben nyílnak, a madarak éneke az Égig hangzik, a Szent András patak csobogása, az erdő suttogása új és új titkokat mesél a tájról mely szívünknek a legkedvesebb.

A Napkert - Nekünk a Paradicsom

Alsómocsoládi közösségi tankert - a gyakorlati tudásátadás helyszíne

A Napkertet Rita Bakradze és Zagyva Gabriella kezdeményezésére, egy kb. 2000 m2-es önkormányzati területen 2021. tavaszán kezdtük el kialakítani. 

A Napkert egy közös tanulást, tapasztalatcserét, kísérletezést támogató közösségi tér. Egy olyan tér ahová bevisszük a saját tudásunkat és hazaviszünk valami újat, amire eddig nem is gondoltunk.

Itt ki lehet próbálni különböző termesztési módszereket, vegyszermentes növényvédelmi praktikákat, komposztálási és körforgási módokat.

Hosszabb távon szeretnénk palántát nevelni a közösség számára, magbörzéket szervezni, illetve a fajták megóvását szolgáló magbankot létrehozni.

A közös kalákákat közös bográcsozással ünnepeljük majd meg, természetesen a Napkert terméseinek főszereplésével. 

Egy ökológiai gazdálkodást folytató kertben hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy kialakuljon a megfelelő biodiverzitás, létrejöjjön a fenntartható egyensúly. A termesztést a terület megismerése, megfigyelése, gondos tervezés előzi meg. Egy olyan területen, ahol korábban intenzív mezőgazdaság folyt, vegyszerek használatával, gépi munkával, hosszabb időnek kell eltelnie, amíg a talajélet visszaáll, amíg a rendszer valóban működni kezd.

A Napkertben ennek a folyamatnak még az elején tartunk, de talán pont ezért is olyan izgalmas és szép feladat ez: folyamatos tervezés, közös gondolkodás, kísérletezés és tanulás. Ezek azok a folyamatok, melyek elengedhetetlenek egy induló kertnél. 

És ezek azok a folyamatok, melyek elengedhetetlenek saját utunkon, belső világunk, saját igényeink, saját határaink meghatározásánál ugyanúgy, mint közösségeink, emberi kapcsolataink építésénél, ápolásánál is.

 

Időpont

2021. július 15-18-ig

A tábor csütörtök esti érkezéssel kezdődik és vasárnap délutánig tart. Szállást a Vendégház emeleti részében, 4 ágyas szobákban biztosítunk. 

Az étkezés vegetáriánus lesz, ügyelünk arra, hogy egészséges, lehetőleg helyi termékekből készüljön, illetve figyelembe vesszük a speciális étkezési igényeket is.

A tábort maximum 12, minimum 8 főnek tartjuk meg.

 

Programtervezet

Érkezés: csütörtökön 18 órától

Vacsora: Kemencés udvarban, bográcsos vegetáriánus vacsora

Ismerkedés, beszélgetés

 

 

Péntek:

7 óráig       Fakultatív reggeli program (pl. szabadtéri fitnesz, reggeli torna)

7:00 - 8:00 Reggeli a Vendégházban

8:00 - 11:30  "Én a kertben" 

11:30 - 12:30 Szabad program

12:30 -13:30 ebéd az Őszi Fény Idősek Otthona ebédlőjében

13.30 - 14:00 Szieszta

14.00 - 15:00 Planetárium, meditáció 

15.00 - 16:30 Séta a Kilátóhoz 

16:30 - 17:00 Orgon szoba (2 csoportban) 

17:00 - 18:00 Szabad program

18.00-tól     Vacsora az Őszi Fény Idősek Otthona ebédlőjében

Este szabad program

 

Szombat:

7 óráig        Fakultatív reggeli program (pl. szabadtéri fitnesz reggeli torna)

7:00 - 8:00  Reggeli a Vendégházban

8:00 - 11:30  "Én a kertben"

11:30 - 12:30 Szabad program

12:30 - 13:30 Ebéd az Őszi Fény Idősek Otthona ebédlőjében

13.30 - 14:00 Szieszta

14:00 - 16:00 Planetárium, szimulátorozás 

16:00 - 17:00 Séta az erdei tornapályához 

17:00 -18:00 Orgon szoba, sószoba 

18:00-tól Közös főzés és vacsora a Kemencés udvarban, közben pletnázás, kenuzás a tavon

Este: Csillagászati program a csillagvizsgáló teraszon

Vasárnap:

7 óráig       Fakultatív reggeli program (pl. szabadtéri fitnesz reggeli torna)

7:00 - 8:00 Reggeli a Vendégházban

8:00 - 12:30  “Én a kertben” 

12:30 - 13:30 Ebéd az Őszi Fény Idősek Otthona ebédlőjében

13.30 - 14:00 Szieszta 

14.00 - 15:00 Sószoba hangtállal, Orgon szoba 

15:00 - 17:30 “Én a kertben” - Kerti program zárása, Spirál járás a Napkertben

17:30 - 18:00 Zárókör, reflexió, értékelés a Kemencés udvarban

18:00-tól Hazautazás

 

A programokban az időjárás függvényében változások lehetnek.

 

A táborban a törvényi szabályozás miatt csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők vehetnek részt.

 

A tábor díja: 55.000 Ft/fő

A részvétel feltétele az alábbi jelentkezési lap kitöltése 2021.június 22. éjfélig

Valamint a részvételi díjból 26.600 Ft előleg átutalása a Alsómocsoládi Községfejlesztő és Szolgáltató Nonprofit Kft. számlájára, előlegbekérő alapján, 2021. július 1-ig. A fennmaradó összeget a helyszínen, készpénzben lehet majd befizetni.

A táborban gyakorlati tudásátadásra is sor kerül, ezért az időjárásnak megfelelő, laza, a kertészeti munkákhoz alkalmas ruhát, cipőt, sapkát, kesztyűt kérünk hozni.

 

További információ:

Zagyva Gabriella, zagyva.gabriella@alsomocsolad.hu, +36/70-77-58-418

 

A kínált programok leírása:

"Én a kertben"

Turisztikai és egészségmegőrző programjaink

Orgon szoba

Sószoba