Médiamegjelenések: Videók, kisfilmek

Partizán - Helyközi járat: Saját pénz, közösségi faluvezetés és fenntarthatóság egy baranyai településen

2021.12.13.

Alsómocsolád egy 323 fős község Baranya megyében. A csinos dombokon fekvő csendes településen van négy halastó, három nagy munkáltató és rengeteg szobor, de igazából nem emiatt különleges. A falu a térség zászlóshajója. A rendszerváltás óta Dicső László a polgármester, aki a kezdetek óta bevonja a mocsoládiakat a fejlesztések kitalálásába és megvalósításába. Alsómocsoládra jellemző az élen járás. Már 2000-ben saját honlapja volt az önkormányzatnak, sőt itt volt Magyarország első olyan vidéki közösségi tere, ahol ingyen lehetett számítógépezni és internetezni. 2013-ban saját pénzt vezettek be, hogy ezzel is élénkítsék a helyi gazdaságot. Újabban pedig az önfenntartó, környezettudatos és szolidáris gazdaság felé kacsingatnak. Legújabb célkitűzésük az, hogy biztosítsák a település energiafüggetlenségét, amiben a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Szolidáris Gazdaság Központ közös projektje a Közösségi Energia Szolgáltató a partnerük.

 

DunaTV - Ízőrzők

2021.12.11.

Alsómocsolád Baranya megye csöppnyi zsákfaluja, mégis rengeteg értékkel és élménnyel, családbarát programlehetőségekkel várja látogatóit a Mecsek lankái közé. A központban magasodik a műemléki védelem alatt álló Szent András Római Katolikus Templom, amelyet a Perczel család építtetett 1826 és 1836 között. A Kölyök Fészek Erdei Iskola és Interaktív Tárházban játszva tanítják a gyerekeket a természet tiszteletére és megismerésére, de csónakázhatnak a tavon, kemencés ételeket kóstolhatnak, vagy a csillagvizsgálóból ismerkedhetnek az égbolt csodáival. Alsómocsoládon több tanösvény is található, ezek egyikének kedvelt látnivalója a Lombház. A falu felett magasodik a három szintes, 18 méter magas kilátó, innét csodálatos kilátás nyílik a környező tájra. A Mini Planetáriumban elmerülhetünk a csillagok és az űrhajózás világában, de egy Boeing 737-es szimulátor is várja a kalandra vágyókat. Alsómocsolád vendégszerető, összetartó közössége által elkészített finomságok a következők: Pontypörkölt túrós csuszával, Élesztős pástétom, Medvehagymás ropogós, Barna sörös marharagu krumplival és Rumos szelet.

 

Pannon Televízió: Siklós Város Klímastratégiája, tanulmányút Alsómocsoládon

2021.10.06.

 

Idősgondozás

Mintaprogram a minőségi időskorért

Közösségi Karácsony Alsómocsoládon, az ,,Őszi Fény" Idősek Otthonában

2016.12.23.

Az épületbővítés megkezdése

2016.07.29.

,,Mintaprogram a minőségi időskorért" - Pilot poject for quality ageing Norvég Civil Alap - HU11-0005-A1--2013

Területátadás

2016.07.29.

,,Őszi Fény" Idősek Otthona, Alsómocsolád - bővítés

2016.11.09.

Épületátadás - ,,Őszi Fény" Idősek Otthona, Alsómocsolád

2017.04.22.

 

Jövő-Szövő Program

Jövő-szövő Alsómocsolád

Várjuk azokat, akik szívesen élnének falunkban, szívesen dolgoznának velünk olyan élettér létrehozásán, mely kényelmessé teszi a vidéki életet, időt, pénzt és feladatot spórol meg a falu lakóinak, csökkenti a távolságokat, növeli a lehetőségeket és ésszerűbbé teszi a meglévő erőforrások felhasználást.

Várjuk mindazokat, akik tagjai kívánnak lenni egy olyan nyitott, együttműködő, és befogadó közösségnek, mely tartósan egyensúlyt teremt a vidék és a város között, az erőforrás-lekötés és a társadalmi hasznosság között, mely megtalálja és megmutatja a vidéki élet valódi értékeit és magasabb szinten újrateremti a vidéki életformát.

 

Riport az alsómocsoládi Jövő-Szövő Programról

2018. november 27-én, a budapesti Garay klubban egy pódiumbeszélgetés keretében mutatkozott be az alsómocsoládi Jövő-szövő program. A beszélgetés után készült riportfilm a pályázókkal, valamint részletek hangzanak el Dicső László falut bemutató előadásából is.

Pódiumbeszélgetés az Alsómocsoládi Jövő-Szövő Programról

2018. november 27-én, a budapesti Garay klubban egy pódiumbeszélgetés keretében mutatkozott be az alsómocsoládi Jövő-szövő program. A pódiumbeszélgetés szereplői: Dicső László: Alsómocsolád polgármestere, Vágvölgyi Gusztáv - Pabló: közösségi vállalkozás tréner, a program egyik vezetője, a Jövő-szövő program keretében letelepedni szándékozók számára indított pályázat három jelentkezője: Széles Csaba, Zagyva Gabriella, valamint Uhle Dániel. A pódiumbeszélgetést Forrai Mária vezette.

Sötétvölgyi Krónika - Guti György, a Jövő Szövő Programtól

Guti György Alsómocsoládon él, ahova a Jövő Szövő Program által költözött. Ez egy közösségi kezdeményezés, amelynek célja, hogy a már meglévő faluba új emberek illeszkedjenek be, és egy valódi közösséget teremtsenek. A program tagjai az ország több helyéről érkeztek, nemcsak ökotudatosan gondolkodnak, hanem úgy is élnek. Ezt szeretnék kiteljesíteni, illetve másoknak példát mutatni - az út egyik legfontosabb kezdő állomása pedig a tudatosság - vallja Guti György. A felvétel a Gyüttment Fesztiválon készült 2019-ben, a Szekszárd melletti Sötétvölgyben. Vágó, gyártásvezető: Nagy-Mélykúti Gergő