Fesztiváltér fejlesztése a közösségi élményért (TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BA1-2022-00007)

 
 
Kedvezményezett neve: Alsómocsolád Község Önkormányzata (7345 Alsómocsolád, Rákóczi u. 21.) és a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal (7621 Pécs, Széchenyi tér 9.)
 
Fejlesztés tárgya, célja: A projekt célja Alsómocsolád település vonzóvá, élhetőbbé tétele, népességmegtartó erejének fokozása, letelepedési kedv növelése. A cél elérése érdekében, jelen projekt keretében az alsómocsoládi Fesztiváltér és Szabadidőpark fejlesztésére vállalt kötelezettséget a konzorcium. Létrejön egy Szabadtéri színpad, akadálymentes parkoló, járda, a meglévő játszótéren világításkorszerűsítés és térfgyelő kamerarendszer telepítése valósul meg, továbbá a helyszín zöldfelület rekonstrukciójára is sor kerül.
 
A szerződött támogatás összege: 98,36 millió
 
A projekt tartalmának részletes bemutatása:
Alsómocsolád Baranya megyében, azon belül a Hegyháti járásban fekszik. A párszázfős települést mozgalmas közösségi élet jellemez, a civilek szerepe évről évre növekszik. Számtalan beruházás, fejlesztés teszi egyre jobban élhetővé a települést, így megtorpanni látszik a lélekszám csökkenése.
 
A projekt megvalósítási helyszíne és egyben a település legnagyobb kültéri közösségi tere a 207/1 hrsz-n található Fesztiváltér, ahol a Sportpálya mellett felnőtt fitness park és gyermekjátszótér is megtalálható, továbbá a 213 hrsz – ahol a kialakítandó parkoló és a két létesítményt összekötő járda található. A terület számos helyi, térségi és országos vonzerővel rendelkező esemény helyszíne. A minden évben megrendezésre kerülő Falunapon, a színvonalas műsornak köszönhetően hozzávetőlegesen 600 fő vesz részt. A Sportnap, a Gyereknap, az Elszármazottak napja, a Mikrotérségi családi nap, a Falunap mind-mind kültéri rendezvény, mely nemcsak helyieknek szól. Az alsómocsoládi Fesztiváltér fejlesztésével az Önkormányzatnak célja, hogy a település közössége, a térség lakói, a turisztikai céllal településre érkezők biztonságos, esztétikus körülmények között szórakozhassanak, sportolhassanak, a gyerekek játszhassanak, növelve ezzel a település vonzerejét, a közösségi életet aktívabbá tételét, így megteremtve a még élhetőbb települést.
 
A fejlesztés részét képezi egy szabadtéri színpad építése, egy 10 gépkocsi parkolására alkalmas parkoló kialakítása, a meglévő a játszótér megvilágításának kialakítása, a színpadot, a játszóteret, a meglévő sportpályát és a parkolót összekötő járda készítése. A szabadtéri színpad három részből áll: térkövezett, közönség számára kialakított nézőtér padokkal, a színpad, és a fellépők számára biztosított öltöző és mosdó a színpad mögött. A Játszótér és a járda mentén elhelyezett lámpák nemcsak a biztonságos közlekedés és a játszótér kihasználtságának növelése miatt kiemelten fontos, hanem építészeti bűnmegelőzés szempontjól is, amihez a 2 térfigyelő kamera telepítésével hozzájárul. A projekt keretében szemléletformálási tevékenységet is vállalt a kedvezményezett, melynek fő témája a település hagyományainak, értékeinek megörzésére, és a bűnmegelőzés csökkentésére irányul.
 
A projekt keretében létrehozott fejlesztések a felhívásnak megfelelően akadálymentesen kerülnek elkészítésre, összhangban a településen elfogadott Helyi Esélyegyenlőségi Tervben vállalt célokkal. A fejlesztés szükségességét a településen élő 103 lakos által kitöltött igényfelmérés alapozta meg. Továbbá a településen tevékenykedő civil szervezetek támogatását is élvezi a fejlesztés.
 
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023. december
 
Pályázati felhívás megnevezése: Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében a TOP_Plusz-1.2.1-21 kódszámú, Élhető települések című felhívás