Tiszta udvar, energiatudatos ház

 

Hogyan tudunk segíteni?

 

“Tiszta udvar, energiatudatos ház”

 

Csatlakozni szeretnék!

 

 

Önnek mennyire fáj a rezsiköltség?


Ezzel a címmel tartottunk lakossági fórumot április 18-án a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének (MCSTE) elnökével, Gulyás Istvánnal.


A fórumon megtudtuk, hogy az Egyesület azért jött létre, mert a családi házak Magyarországon nagyon rossz energetikai állapotban vannak, a felújításukhoz, korszerűsítésükhöz nemcsak a pénz hiányzik, hanem a szaktudás is. Rengeteg cég foglalkozik nyílászárókkal, szigeteléssel, fűtési rendszerekkel, de tudás és tudatosság nélkül nagyon nehéz eligazodni, kiválasztani a számunkra legjobb, leginkább költséghatékony megoldást. Hiszen nem mindegy, hogyha elköltünk többszázezer forintot, abból csak 10%-os, vagy akár 50%-os megtakarítást érünk-e el, esetleg kidobjuk a pénzt az ablakon egy rosszul megtervezett felújítással. Ezt a szaktudást és igény szerint a megfelelő tervezést biztosítja tagjainak az egyesület.


Az Egyesület céljai találkoztak az Önkormányzatunk céljaival, hiszen mi is azon dolgozunk, hogy intézményeink, bérlakásaink és a lakosaink házai minél inkább energiatakarékosak legyenek. Ezért elkezdtünk egy együttműködést az Egyesülettel. Így a fő kérdés már nem az, hogy Önnek mennyire fáj a rezsiköltség, hanem az, hogy


Hogyan tudunk segíteni abban, hogy ne fájjon a rezsiköltség?

1.Önkormányzati támogatások

Az önkormányzat a Magunk Kenyerén Gazdaságfejlesztési Program keretében jelenleg is támogatást biztosít lakásfelújításokra, illetve energetikai korszerűsítésekre kamatmentes kölcsön, illetve vissza nem térítendő támogatások formájában. Ezek a lehetőségek továbbra is fennállnak.

Ezen túl igyekszünk megtalálni és kihasználni azokat a pályázati lehetőségeket, melyekből intézményeink és a lakosság is profitálhat.

A támogatásokkal kapcsolatban további információ Erb Flóriánné Anikótól kérhető 
(+36-72/451-748)

 

 

2.Energiatérkép elkészítése

Még 2021. tavaszán készítettünk egy lakossági kérdőíves felmérést, mely jó alapot szolgáltat arra, hogy lássuk, hol is tartunk most. Ezt a felmérést szeretnénk újra elkészíteni, de most már szakemberek - és önkéntes fiatalok – bevonásával.

A cél az, hogy 

  • minden lakott ingatlanról készüljön egy energetikai felmérés a jelenlegi állapotról,
  • készüljön egy kalkuláció a tervezett állapotról, mely tartalmazza azt, hogy milyen felújításokat javasolnak a szakemberek, mennyi ennek az anyagmennyisége és -költsége, a munkadíja, és várhatóan mikorra térül meg a beruházás.

 

3.Keretközbeszerzés kiírása

Mi is az a keretközbeszerzés?
Tudjuk, hogy ha nagyobb tételben vásárolunk, akkor kedvezményeket kaphatunk az eladótól. Vagyis, ha nem kell minden családnak külön-külön eladót, kivitelezőt találnia például a kazáncserére, vagy nyílászárócserére, esetleg hőszigetelésre, hanem az igényeket összegyűjtjük és az önkormányzat koordinálásával a teljes mennyiségre keresünk eladót, kivitelezőt, akkor olcsóbb ajánlatot kaphatunk és lekerül a vállunkról az utánajárás, keresgélés, garancia minden nyűge. 

A keretközbeszerzésnél lehetőségünk van arra is, hogy a környékbeli cégeket, beszállítókat, vállalkozókat részesítsük előnyben, de fontosnak tartjuk azt is, hogy a helyi, kistérségi vállalkozásokat megrendeléshez, a munkavállalókat jól jövedelmező munkához juttassuk. Képzésekkel segítsük azokat, akik az energetika terén szeretnének dolgozni, esetleg vállalkozást indítani.


4.Zöld hitel lehetősége

A MCSTE már megkezdte az egyeztetést egy bankkal arról, hogy hogyan tudnák egy kedvezményes zöld hitellel támogatni az energetikai beruházásokat. Bár a hitelfelvételtől – jogosan – sokan ódzkodnak, de egy jól megtervezett felújítással elérhető olyan megtakarítás, amiből a törlesztőrészletek és a kamat is biztonsággal kifizethető.

Így azok is meg tudják valósítani a beruházásokat, akik nem rendelkeznek önerővel.

 

5.Helyi közösség bevonása

Az energetikai beruházások nagy része szakértelmet igényel. Azonban vannak olyan munkák is, melyek családi, baráti, közösségi összefogással is könnyen elvégezhetőek. Ilyen például a padlásfödém szigetelése, ami talán a legolcsóbb, mégis az egyik leghatékonyabb megoldás arra, hogy spóroljunk a fűtési és a hűtési költségeken. Ha az alapanyag megvan hozzá, a legtöbb esetben egy kaláka szervezésével tudunk ebben segíteni egymásnak.


Szintén sok energiát és pénzt takaríthatunk meg, ha fokozatosan változtatunk néhány fogyasztási szokásunkon. Ráadásul ezeket beruházások nélkül is megtehetjük: fokozatosan lejjebb vehetjük a hőmérsékletet a lakásban, odafigyelünk, hogy ne maradjanak feleslegesen bedugva a telefontöltők, lejjebb vehetjük a mosások hőmérsékletét, vagy a bojlert állíthatjuk 60 helyett 55 fokra. Számtalan lehetőség van, fontos azonban, hogy mindenki a saját életviteléhez, szokásaihoz képest – önként és ne kényszerből – változtasson az életmódján.

Ezekben az apró változtatásokban szeretnénk támogatni mindenkit.


A beruházások pénzbe kerülnek. Bármilyen támogatást teszünk is egy program mögé, nélkülözhetetlen az, hogy a tulajdonosok is hozzátegyék a maguk részét. Aktivitásban is – például adatok szolgáltatásában, az energiafogyasztásuk rendszeres mérésében, a takarékos energiahasználatban – és pénzben is. De megértjük azt is, hogy vannak, akiknek nehézséget okoz még az önrész megfizetése is. Ezért szeretnénk a jövőben egy olyan közösségi pénzügyi alapot létrehozni, ami kisebb összegek havi befizetésével segít abban, hogy az energetikai beruházásokat minél előbb meg tudjuk valósítani. 

Ennek a közösségi pénzügyi alapnak a kidolgozása is közös tervezés eredménye lesz.


“Tiszta udvar, energiatudatos ház”

Ki ne emlékezne a Tiszta udvar, rendes ház programra? Ki ne lett volna büszke arra, amikor megkapta a kis táblát, hogy az ő udvara tiszta, a háza pedig rendes? De mit is jelent az, hogy rendes egy ház? Mi úgy gondoljuk, hogy ma már azt is jelenti, hogy energiatakarékos. 

 

Szeretnénk ezért kidolgozni és útjára indítani a “Tiszta udvar, energiatakarékos ház” programot, ami reményeink szerint elődjéhez hasonló népszerűségre tesz majd szert.
Hogy milyen kritériumoknak kell megfelelni ahhoz, hogy valaki megkaphassa ezt a minősítést, ezt szintén közösen szeretnénk kidolgozni.

 

Mit kell tennem, ha csatlakozni szeretnék?

 Csatlakozzon az alsómocsoládi Energiaközösséghez
A csatlakozáshoz csupán a néhány adatot kérünk megadni a lenti űrlap kitöltésével. A Konzorciumhoz való csatlakozás nem jár kötelezettségekkel, csupán arra szolgál, hogy tudjuk, Önt is érdekli a programban való részvétel és a kapcsolattartáshoz megadja az elérhetőségeit.

CSATLAKOZÁSI SZÁNDÉKNYILATKOZAT

 

 Ismerje meg a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületét és csatlakozzon tagként az egyesülethez
Az Egyesületről bővebb információt a https://zoldotthon.hu/egyesulet/ oldalon talál.

 

Mit kap az MCSTE Tagsággal?

A ZöldOTTHON szemléletformáló könyvet

Ebben a 260 oldalas “otthon felújítási kisokosban”, lépésről-lépésre magyarázatot kap, amelyből megtudhatja, hogyan tudja okosan és költségkímélő módon energiahatékonnyá tenni az ingatlanát – mint egy IKEA™ használati utasítás az energiatudatos épületfelújításhoz. A könyvet a csatlakozás után küldjük el postán.
 

 

25.000 Ft értékű telefonos vagy online tanácsadást

Több, mint 1000 óra tanácsadás tapasztalata fog Önnek segíteni. A teljes 60 perc csak Önről szól, az Ön ingatlanát, kihívásait és lehetőségeit világítjuk át. Az egyeztetéskor lesznek kérdéseink, stratégiát találunk ki azzal kapcsolatban, amivel megkeresett. Emellett konkrét, azonnal – akár felújítás nélkül is – alkalmazható javaslatokat teszünk, amivel energiát és költséget tud megtakarítani.

 

Kizárólag tagok számára elérhető exkluzív kedvezményeket 

Folyamatosan bővítjük partneri, beszállítói hálózatunkat az energetikai felújításoknak és tagjaink igényeinek megfelelően. Ennek köszönhetően, Magyarországon egyedülálló módon az egyesület tagjainak kedvezményeket tudunk biztosítani 1-1 adott termékkörben, innovatív és magas minőségű termékekből.


Azonnali hozzáférést a ZöldOTTHON tudástárhoz

Szinte minden energiatudatos épület felújítással kapcsolatos kérdésére gyakorlati és lépésről lépésre követhető választ ad a folyamatosan bővülő tudástárunk. Hasznos tippek, útmutatók, esetbemutatások, letölthető segédanyagok segítik majd Önt. A belépéskor érezni fogja, hogy pontosan ez hiányzott eddig (még ha nem is tudott róla) energiatudatos megoldásaihoz.


ZöldOTTHON szervizkönyvet

A ZöldOTTHON szervizkönyv egy rendszerező kiadvány, amelynek segítségével: tisztába kerülhet otthona energiatulajdonságaival, listába szedheti a legfontosabb teendőket, a legfontosabb adatokat, és rendszerezheti energiahatékony felújítási céljait. A ZöldOTTHON szervizkönyv egy komplex rendszer, amellyel az ingatlanok eladása és vásárlása is könnyebbé, átláthatóbbá válhat.
 

 

Ezek azok az előnyök, melyekhez minden egyesületi tag hozzájut.
 

 

NEM TUDJA, MERRE INDULJON EL, MERT NEM SZAKÉRTŐ? KEVÉS AZ IDEJE, EZÉRT NEM TUD MINDENT KIPRÓBÁLNI? RENGETEG A “SZENT GRÁLT” ÍGÉRŐ MEGOLDÁS, AMI HOL LELKESÍTI, HOL ELBIZONYTALANÍTJA?
Több éves szakmai tapasztalattal a hátunk mögött segítünk tagjainak házaik állapotfelmérésében, és ezt követően a felújítás sorrendjének kiválasztásában.

Tagjaink számára összegyűjtjük az összes lehetséges megoldást, amivel csökkenthetik rezsiköltségeiket, és ezáltal környezet- és energiatudatosabb otthonuk lehessen.

Az egyesület elnöke több, mint 400 esetben vitt végig energetikai felújítást különböző oldalakról, így a folyamatokat, a pályázati célok megvalósulását tapasztalataival tudja segíteni.

 

Mit kapnak ezeken túl az alsómocsoládi lakosok?

Az alsómocsoládi belépők - az önkormányzati támogatásnak köszönhetően - felkerülhetnek az Energiatérképre is, vagyis a szakemberek felmérik az ingatlant, elkészítik az energetikai auditot a jelenlegi állapotra és egy tervezetet, kalkulációt az optimális állapotra, vagyis egy biztos alapot kapnak ahhoz, hogy a leginkább költséghatékonyan tudják megvalósítani az energetikai beruházásaikat.

Egy ilyen felmérés piaci ára jelenleg kb. bruttó 70.000 Ft lenne. Az MCSTE és az Önkormányzat közös programjában most a 24.000 Ft éves tagdíj fejében - melyhez az önkormányzat még plusz kb. 25.000 Ft támogatást tesz hozzá - minden csatlakozó család hozzájuthat. Ráadásul nem muszáj egyben kifizetni a tagdíjat, lehetőség van 6 havi részletfizetés igénylésére is, ami így 4.000 Ft-os havi díjat jelent fél éven keresztül.

Ezeket az árakat akkor tudjuk tartani, ha legalább 70 család csatlakozik hozzánk.

Ezért is fontos a közösség összefogása!
 

 Kövesse híreinket az Energiaközösség Alsómocsolád Facebook csoportban, vagy a Hírlevélen keresztül!

Ha erre nincs lehetősége, akkor kövesse az önkormányzati Hírlevélben megjelenő híreinket és vegyen részt aktívan a program eseményein, a közösségi tervezési folyamatokban!


Kérjük, töltse ki a lenti űrlapot, amennyiben Ön is csatlakozna a kezdeményezéshez, melynek célja Alsómocsolád és közössége energiatudatosságának, -hatékonyságának növelése az Energiaközösség létrehozásának előkészítése, vagy saját háztartása energiahatékonyságának növelése, melyet közösségben, egymást segítve szeretne megvalósítani.

CSATLAKOZÁSI SZÁNDÉKNYILATKOZAT

 

Bővebb információ: 
Zagyva Gabriella környezetvédelmi és klíma referens
70/7758-418, zagyva.gabriella@alsomocsolad.hu