"Okos megoldások a minőségi időskorért" Konferencia

2023. május 31. Alsómocsolád

 

 

Alsómocsolád Község Önkormányzata elkötelezett mind a minőségi időskor biztosításában, mind az okos megoldások alkalmazásában. Úgy látjuk, hogy ezek az okos megoldások nem csupán a digitális eszközök használatát jelentik, hanem az embert, a közösséget szolgáló kreatív ötleteket, innovációkat is. Azonban a digitális eszközök, a mesterséges intelligencia is sokat segíthet abban, hogy

  • az idősebb korosztály hosszabb ideig maradjon aktív,
  • el tudja látni magát a saját otthonában, akár önállóan is,
  • amennyiben gondozásra szorul, ebben mind ő, mind az őt ápolók támogatást kapjanak, akár a saját otthonukban, akár bentlakásos intézményben van szükségük erre a segítségre.

További cél, hogy 

  • a prevenciót megkönnyítsük, időben észleljük a problémákat és azonnal megtörténjen a riasztás például az elesések esetében, melyek ebben az életkorban magas kockázatot jelentenek.
  • Az ápolásban, idősellátásban dolgozókat tehermentesítsük, hozzájárulva ezzel a hatékonyabb munkavégzéshez és elkerüljük a gyors kiégést, mentális és fizikai fáradást.

Mindeközben olyan megoldásokat is bevezethetünk, melyek az energia hatékony felhasználását, a fogyasztás optimalizálását, ezáltal a költségek csökkentését eredményezhetik.

Konferenciánkon szakemberek beszéltek az időskorral járó változásokról - testi, kognitív leépülés, idősödő szervezet patológiai sérülékenységének veszélye, a szociális kapcsolatok beszűkülése - és az elöregedés társadalomra gyakorolt hatásáról is, illetve ezek elkerülésének, megakadályozásának lehetőségeiről - okos megoldásokkal.

 

Ugyanakkor nagyon fontosnak tartjuk az időskori tanulás, a szellemi és fizikai aktivitás megőrzését, a társas kapcsolatok, a szociális háló erősítését is, illetve ezeknek a folyamatoknak a támogatására alkalmazható okos megoldásokat.

Az EPALE a felnőttoktatásban részt vevő szakemberek, többek között felnőttoktatók és trénerek, az útmutatást és támogatást nyújtó személyzet, gyakorlati és elméleti kutatók, valamint szakpolitikai döntéshozók európai, többnyelvű, nyílt közössége.

Az EPALE lehetővé teszi a tagjai számára, hogy blogbejegyzéseken, fórumokon, a Partnerkereső eszközön, valamint az ezeket kiegészítő fizikai összejöveteleken egész Európában kapcsolatba lépjenek egymással, és tanuljanak egymástól.

 

Az előadásokat kerekasztal beszélgetés követte.

A beszélgetés résztvevői voltak:

  • Bíróné Dr. Dienes Csilla Szamossályi Önkormányzat polgármestere, a TÖOSZ Idősügyi Hálózatának vezetője
  • Horváthné Gyánó Bernadett a Gondviselés Háza Arany Sziget Idősek Otthona intézményvezetője
  • Kmetty Béláné szociálpolitikus, az SSF Franciaország alelnöke, a Belügyminisztérium Gondoskodáspolitikai Államtitkárságának képviselője
  • Kocsis Judit a Budapest 12. kerület Hegyvidék Önkormányzat idősügyi referense
  • Drávecz Szilárd a Genius Smart Group ügyvezetője

A beszélgetést Dr. Sík Attila, a PTE Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének vezetője moderálta.

 

A délutáni programban az Őszi Fény Idősek Otthona okos megoldásait nézhették meg, illetve próbálhatták ki a résztvevők.

Terveink szerint a Konferencia az első állomása lesz egy hosszabb távú programnak, melynek célja az okos megoldások megismerése, adaptálásuk elősegítése, jó gyakorlatok megosztása, a hálózati együttműködések elősegítése és a források feltérképezése.Köszöntő

 

Előadások

A minőségi időskor általános ismertetése    

Dr. Sík Attila, PTI Transzdiszciplináris Kutatások Intézete

 

 

Az Őszi Fény Idősek Otthonának jó gyakorlatai     

Pitzné Keller Anita intézményvezető

 

Felnőttkori tanulás időskorban     

Vedovatti Anildo, EPALE Magyarország

 

Energiamenedzsment lehetőségei az Idősotthonokban     

Klug Emese, Sorurcing Hungária Kft.

 

A NOBI által kínált digitális megoldások     

Drávecz Szilárd, NOBI Magyarország

 

Okos pályázatokkal a minőségi időskorért     

Jagasics Gergely, DFT Hungária Kft.

 


Okos megoldások a gyakorlatban


A rendezvény Alsómocsolád Község Önkormányzata, az EPALE Magyarország és a NOBI Magyarország szervezésében, az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg.