You are here: Home » Egyéb » Károsabb az avarégetés, mint gondolnánk!

Károsabb az avarégetés, mint gondolnánk!

Az ősz egyik legkellemetlenebb velejárója, hogy beindul a kerti avarégetés, ami nem elég, hogy rendkívül káros a környezetre, de borzasztóan rosszat tesz az egészségünknek is.

Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, óriási légszennyezést okoz. Például a növényi részekben lévő szén ugyan oxidálódik, de csak részben, és szén-dioxid helyett szén-monoxid keletkezik, amely kis mennyiségben is mérgező. Az ultrafinom részecskék (PM2,5) – melyek szintén a levegőbe kerülnek az égetéskor – a tüdőből 20 perc alatt közvetlenül a véráramba jutnak, és súlyos elváltozásokat okozhatnak, hatásukra akár érrög is képződhet. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökségi 2017. évi jelentése szerint ezek a részecskék hazánkban évente mintegy 11.970 ember idő előtti halálát okozzák. Ami a PM10 részecskéket illeti, egy kupac avar elégetésével annyi jut belőlük a levegőbe, ami egy közepes település teljes légkörét beszennyezi egy őszi estén.

A durva káros hatások mellett az égetés ráadásul pazarlás is. Az értékes szerves anyagból hamu lesz, ami csak korlátozott mennyiségben alkalmas talajerő-utánpótlásra, holott komposztálni is lehetne, amikor maradéktalanul elbomlanak a növényi részek és hasznos humusz keletkezik. Gondoljunk csak bele: a lehulló falevél az erdőben tökéletes talajtakaró, megakadályozza a talajeróziót, a kiszáradást, alatta porhanyós talaj képződik, köszönhetően a rengeteg élőlénynek, akik védelmet, táplálékot találnak benne. Lebomlásakor pedig melegíti a talajt az épp kikelő magoknak. A lehulló avarban épp a legmegfelelőbb a szén-nitrogén összetétele a humusz kialakulásához.

Ne égessük hát el értékes, hasznos zöldjavainkat, melyet a természet ingyen ad, hanem használjuk fel talajtakarásra, komposztálásra kertjeinkben. Adjuk vissza a természetnek, ami a természeté! Ha valakinek gondot okoz a komposztálás, közösségi kertünkben – Petőfi u. 99. – szívesen átveszünk minden – nem szennyezett – kerti hulladékot, ágnyesedéket, fűnyesedéket, avart.

100 kg avar elégetésekor többek között ezek az anyagok keletkeznek:
– 5-7 kg szén-monoxid, amitől azonnali fejfájás, szédülés, émelygés törhet ránk, tartós hatásai között pedig szerepel a koszorúér-elmeszesedés kockázata, a szívinfarktus kockázatának növekedése;
– 1,7-4,9 kg PM10, azaz 10 mikrométernél kisebb levegőben lebegő részecskék, amitől asztmás rohamot lehet kapni, de felléphet légúti irritáció, szív- és érrendszeri zavarok, egyébként pedig rákkeltő, károsítja az immunrendszert, növeli a szívinfarktus, az agyérgörcs és a tüdőgyulladás kockázatát;
– 1,5-2 kg szénhidrogénekből, melyek szintén rákkeltők és az immunrendszert is károsítják;
– 0,06 g, azaz 60 millió nanogramm benz-a-pirén (egészségügyi határértéke 1 nanogramm/m3). Ez az egyik legveszélyesebb vegyület, amely rákkeltő, öröklődő genetikus károsodást is okozhat, illetve hatása lehet az emberi reprodukcióra;
– ezek mellett még néhány anyag, amelyek károsíthatják például a légzőrendszert és a központi idegrendszert: nitrogén-oxidok, metil-etil-keton, etilbenzol, fenol, dibenzofurán.

Forrás: www.levego.hu
Fotó: Shutterstock
Zagyva Gabriella
(+36-70/775-8418)