You are here: Home » Magyar Európa Park Szövetség Egyesület

Magyar Európa Park Szövetség Egyesület

Elnökség
Elnök: Balogh Anikó
Társelnökök: Bornai János, Szűcsné Nagy Zsuzsanna

Elérhetőség
Székhely: 7345 Alsómocsolád, Rákóczi u. 21.
Telefon: +36-72/451-749
Adószám: 18030253-1-02

 

Európa eljött hozzánk!

2009. szeptember 19-én 27 település polgármestere írta alá azt az együttműködési megállapodást, amely életre hívta, és útjára indította az Európa Park projektet. Az Európai Unió tagállamainak száma 27, így a Sásdi-, Komlói-, Dombóvári- és Kaposvári Kistérségből 27 település kapcsolódott be a projektbe, melynek alapkoncepciója, hogy az együttműködő települések, mint egy-egy Európai Uniós tagállam “megjelenítői”, a közösen kitalált elvek szerint jelenítenek meg egy-egy európai országot.

Alsómocsolád a projektben Lengyelország hagyományait, természeti kincseit és kulturális örökségét igyekszik minél jobban megismerni és elsajátítani; a sikeres tanulási folyamat legékesebb bizonyítéka a II. Európa Nap, ahol lengyel néptánccal, népdallal és hagyományos lengyel ételekkel kedveskedtek az alsómocsoládiak a Döbröközre érkező vendégeknek.

2010. március 17-én, 12 magánszemély úgy döntött, megalapítja a Magyar Európa Park Szövetség Egyesületet, több cél által vezérelve. Bejegyzett szervezetként könnyebben juthatnak forrásokhoz, emellett a korábban lefektetett elvek, miszerint fejlődnek a települések turisztikai feltételei, élhetőbbé válnak a kistelepülések, illetve még szorosabbá válik a kapcsolat a különböző falvak, városok közt, is könnyebben valósíthatók meg. Április 13-án az egyesület tagjai elfogadták a szervezet Alapszabályát, illetve célul tűzték ki, hogy mind a 27 együttműködő önkormányzatot megszólítják és beléptetik a szervezetbe.

Programok

“Európa elrablása” szoboravató:
2009. szeptember 19-én, Alsómocsoládon ünnepélyes keretek közt 27 polgármester írta alá azt az együttműködési megállapodást, mellyel hivatalosan is csatlakoztak az Európa Park projekthez. Ez a 27 település egy-egy Európai Uniós országot testesít meg, képviselve annak kulturális jellegzetességeit. Az első Európa-napon lelepleztük az erre az alkalomra készített “Európa elrablása” szobrot, egyben felavattuk az Európa-teret, ahol egy-egy kő szimbolizálja a projektben résztvevő településeket és az általuk megjelenített Európai Uniós országokat.

Európa-nap:
2009-ben Alsómocsolád, 2010-ben Döbrököz rendezte meg az Európa Park projektben résztvevő települések közreműködésével az Európa-napot, ahol az egyes települések külön standon mutatják be saját magukat és az általuk képviselt országok ételkülönlegességeit, természeti értékeit, kulturális jellegzetességeit (nemzeti tánc, ének, vers).

Kolbászfesztivál:
2011-ben, első ízben került megrendezésre Mecsekpölöskén a kolbászfesztivál, ahol a nevezett települések saját, illetve az általuk képviselt uniós országok kolbászkülönlegességeit is bemutatták.

 

Dokumentumok