Klíma-kávézó

 

Alsómocsolád Önkormányzata és közössége 2021-ben indult el azon az úton, mely egy megújulóenergia-közösség létrehozásához vezet. Az utunk során sok nehézséggel találkozunk, de számtalan jó gyakorlatot, ötletet, izgalmas kezdeményezést és a szakterületükön figyelemre méltó eredményeket elért szakembereket ismertünk meg. Úgy gondoltuk, hogy ezeket az ötleteket, innovációkat érdemes lenne megosztanunk más önkormányzatokkal, intézményekkel, hogy tanulhassunk, inspirálódhassunk egymástól.

Ezért egy online kávézóba hívunk minden érdeklődőt, aki szeretne többet megtudni a klímavédelemről, a fenntarthatóságról, a természetalapú megoldásokról, a vízmegtartás lehetőségeiről, az energiamenedzsmentről, vagy épp az okos eszközökben rejlő lehetőségekről.

Egy online beszélgetés-sorozatot tervezünk indítani, melynek első felében mindig egy-egy előadó kap majd szót, aki bemutathatja saját innovációját, jó gyakorlatát, a második részben pedig válaszol a felmerült kérdésekre, illetve kötetlen beszélgetés keretében bármely résztvevő megoszthatja majd saját tapasztalatait, nehézségeit, sikereit az adott témában.

A beszélgetésekre online módon, a Zoom alkalmazásban kerül sor, terveink szerint havi rendszerességgel, csütörtök reggel 8:30-10 óráig.

Csatlakozzon hozzánk, kávézzon és beszélgessen velünk!

 

2. alkalom: 2023. október 19. 8:30 - 10 óráig

Azért a víz az úr

Mint azt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) is említi, a klímaváltozás elsődlegesen a vízkörforgás változásában mutatkozik meg. A kiszámíthatatlanság miatt a prognózisok folyamatosan változnak: az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) által készített klímaforgatókönyvek korábban csapadékcsökkenést, az utóbbi időben a csapadékösszeg várható növekedését jelzik előre. Ez akár jól is hangozhatna, azonban a csapadék egyenlőtlenül oszlik el, ahogyan azt az augusztusi heves esőzések is mutatják.

A csapadék erőforrás, hiszen öntözi a növényeket és hűsít, ugyanakkor károk okozója is lehet, ami ellen védekezni kell. A hirtelen lezúduló esővizet a növények nem tudják azonnal felvenni, ezért a csapadék jelentős része kárba megy. Emiatt néhány újabb száraz, szeles vagy forró nap után a talaj újra kiszárad, az elfolyó vizek pedig talajeróziót okoznak.

Forrás: Quibit.

 

Mit tehet egy önkormányzat a vízmegtartásért, a villámárvizek romboló hatásai és a pusztító aszály ellen? Mik azok a szivacsvárosok, vagy vízérzékeny városok? Mit jelent a kék-zöld infrastuktúra fejlesztés?

Októberi klíma-kávézónkban az Energiaklub mutatja be GreenScape CE projektjét,  kiemelten fókuszálva arra, hogy a magyar önkormányzatoknak milyen bekapcsolódási lehetőségük lesz a projektbe, mit tudnak majd profitálni belőle és néhány hazai jó gyakorlatot is megismerhetünk.

Pej Zsófia szakértő

Energiaklub

GreenScape - a természetalapú megoldások alkalmazása a városi szürke infrastruktúrában

A GreenScape CE projekt elősegíti a természetalapú megoldások és a zöld infrastruktúra beépítését a városi szürke infrastruktúrába olyan 5 kelet-európai városban, amelyeket súlyosan érint a fokozódó városi hőszigethatás: Milánó, Ptuj, Szeged, Varsó és Zágráb. Mindezt az egymástól való tanulás, a nemzetközi kapacitásépítés és a részvételi döntéshozatal módszereire alapozva valósítja meg.

 

(A program szervezés alatt.)

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy az alábbi online űrlap kitöltésével jelezze részvételi szándékát:

 

1. alkalom: 2023. szeptember 14. 8:30 - 10 óráig

Okos megoldások az intézmények energiamenedzsmentjében

Benézek a kávézóba >>>

 


A Klíma-kávézót havi rendszerességgel szeretnénk megszervezni olyan témákban, melyek a klímavédelemről szólnak és amelyek az önkormányzatoknak jó gyakorlatokat, lehetséges megoldásokat mutatnak be. 

Amennyiben van téma-, vagy előadó javaslata, kérjük, hogy írja meg nekünk az alábbi űrlapon:

Témajavaslat beküldése